Terroristák fotói kerültek elő egy interneten vásárolt kameráról

Nyomozást indított a brit rendőrség egy internetes árverésen vásárolt digitális kamera ügyében, amelyen a londoni The Sun értesülése szerint a gyanútlan új tulajdonos al-Kaida-terroristák fotóit és ujjlenyomatait, rakétavetők és rakéták képeit fedezte fel.

A fényképezőgép feltehetően az MI6 brit titkosszolgálat egyik ügynökének tulajdonában volt korábban, a vevő alig 17 fontért (5200 forint) vásárolta a világhálón, majd magával vitte fényképezésre a vakációra. A gép előéletére akkor derült fény, amikor saját fotóit elkezdte letölteni a számítógépére - és a képernyőn megjelentek az al-Kaida terroristák és a rakéták is.

A hertfordshire-i rendőrség hivatalosan megerősítette kedden, hogy vizsgálatot indított, miután egy magánszemély jelezte számára a kamera tartalmát. A nyomozásban részt vesz a titkosszolgálat is. Az ügyről nyilatkozva a külügyminisztérium illetékese nem bocsátkozott részletekbe, így azt a sajtóértesülést sem erősítette meg, amely szerint a fényképezőgépet esetleg az MI6 egyik ügynöke adta el. Az incidens csak a legfrissebb a hasonlóan zavarba ejtő esetek sorában.

Hétfőn az ügyészség bejelentette, hogy a titoktartási szabályozás megsértése miatt vádat emel egy hivatalos személy ellen, aki szigorúan titkos, az al-Kaida terrorszervezetről és az iraki biztonsági erőkről szóló adatokat felejtett egy londoni helyiérdekű vasúti kocsiban.

Tavaly egy köztisztviselő olyan számítógépes lemezeket vesztett el, amelyen 25 millió személy nevét, címét és banki adatait tárolták, januárban pedig a védelmi minisztérium közölte, hogy nyoma veszett egy hordozható számítógépnek, rajta 600 ezer sorozott katona adataival.

A belügyminisztérium augusztusban jelentette be, hogy egy alvállalkozója elvesztette minden angliai és wales-i rab személyes adatait. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.