MVM-Mátrai Erőmű: 200 milliárdos közös projekt

Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vezérigazgatója és Valaska József, a Mátrai Erőmű igazgatóságának elnöke kedden Budapesten aláírta az új, 400 megawatt kapacitású lignittüzelésű blokkot megvalósító projekttársaság vegyesvállalati szerződését, így a két cég együttesen mintegy 200 milliárd forint értékű beruházást valósít meg.

Az aláírás alkalmával tartott sajtótájékoztatón Mártha Imre elmondta: a beruházás 2015-re valósul meg. Valaska József pedig közölte, hogy nemcsak 2.500 ember munkahelye marad meg a Mátrai Erőműben, hanem az építés időszakában - 2010-2015 között - további mintegy kétezer embernek ad munkát. A most megalapított Mátrai Villamos Művek Termelő Zrt.-ben az MVM 74,9 százalékban, a Mátrai Erőmű 25,1 százalékban tulajdonos.

A finanszírozás projektfinanszírozásban történik: várhatóan 20 százalékban saját forrásból, 80 százalékban pedig szindikált hitelből finanszírozzák - mondta Mártha István. Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette: mire erre a hitelszerződésre sor kerül, addigra remélhetőleg megnyugszanak a pénzpiacok. Hozzáfűzte: a bankok számára az energetikai beruházások jelentik az egyik legjobb hitelkihelyezést. A beruházás megtérülése legalább 25 év - közölte Valaska József.

Mártha Imre elmondta: különösen fontos lépés az új projekt, mert versenyképes áron termel, és a régióban áramtermelő kapacitás hiány van, ami felnyomja az árakat. Márpedig az új erőműi blokk hasonlóan alacsony áron termel majd, mint a most második legolcsóbbként termelő Mátrai Erőmű. A Paksi Atomerőművel együtt mindkét cég a lakosság ellátását szolgálja, és az új is ezt teszi majd - hangsúlyozta az MVM vezérigazgatója.

Valaska József elmondta, hogy 120 évre elegendő lignitvagyon van a Mátrában, az erőmű üzemelését pedig 40 évre tervezik. A lignit mellett szól az, hogy függetleníti Magyarországot a földgáz importjától, és környezetvédelmi szempontból is előnyös. A jelenlegi blokkok hatásfoka 26 százalékos, az új blokké pedig 42 százalékos lesz, így a károsanyag kibocsátás 20 százalékkal mérséklődik.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a projekt azért is valósulhat meg mert a későbbiekben széndioxid mosót építenek a blokkhoz. A technológiát most próbálja  ki a Mátrai Erőmű egyik fő tulajdonosa, a német RWE. A gáztüzelésű erőművekhez képest az új blokk mintegy 30 százalékkal több károsanyagot bocsát ugyan ki, ami több széndioxid kvóta megvásárlását teszi szükségessé, de a lignit ára GigaJoulonként 600 forint, a gázé pedig 2.400 - jegyezte meg.

A Mátrai Erőmű Zrt. többségi tulajdonosa a német RWE-EnBW konzorcium, és közel 26 százalékban részvényes az MVM is.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.