Demonstrációkra készülnek a plaza-ellenzők

Nem vették figyelembe a lakók javaslatait a Mexikói úti plaza megépítéséhez szükséges terv-koncepció elfogadásakor – állítja a városrész polgármesterével ellentétben több civil szervezet. Demonstrációkat helyeztek kilátásba.


Mint hírül adtuk, Zugló képviselő-testülete a hónap elején – a kormánypárti képviselők szavazataival – új szabályozási terv-koncepciót fogadott el a Mexikói úti BKV-végállomásra tervezett iroda-üzlet-szálloda komplexum megépítéséhez. A városrész polgármestere, Weinek Leonárd  azt közölte, hogy az a verzió a helyi civiliáda bevonásával született meg, így közelebb áll a lakosság elképzeléseihez, mint a korábbi, emellett közreadott egy tíz pontos feltétel-csomagot, amely még jobban megköti a beruházó kezét a méreteket és a léptékeket tekintve. 

A tiltakozó három civil szerveződés egyike, a Civil Zugló egyesület elnöke, Várnai László viszont azt mondja: a koncepcióban azok a szintterületi mutatók láthatók, amelyeket a beruházó, azaz a területet félmilliárd forintért megvásárló Raiffeisen Ingatlanfejlesztő Zrt. akart, tehát semmiben nem engedtek, amit a civilek szerettek volna. Tény: Weinek Leonárd tényleg megkérte a protestálókat, szerezzenek építészi szakvéleményt, hogy a területre milyen épület passzolna. A szakvélemény el is készült, be is mutatták, de szinte semmi nem látszik belőle a koncepcióban, így az sem, hogy a komplexum harminc helyett legfeljebb 22 méter magas legyen – közölte Várnai. A friss változat szerint az épület-együttes majdnem 170 méter hosszú és akár (bruttó) 75 ezer négyzetméternyi is lehetne – tette hozzá.

Az egyesület egyetért azzal, hogy a környéket rendbe kell tenni. De nem így – jegyzik meg. A tervezett épület-együttes, amely a becslés szerint legalább tízezer autót vonzana naponta,  tönkre vágná a mellette lévő kertvárosias negyedet. Várnai hangsúlyozta: nem zsigeri plaza-gyűlölők, egy két-háromemeletes center – mint amilyen például a Budagyöngye bevásárlóközpont –  nem volna ellenükre.

A civilek úgy látják, hogy Weinek tízpontos listáján semmilyen konkrétum nincs, amit számon lehetne kérni a beruházón, és mindent egybe vetve az a véleménye, hogy már csak  demonstrációkkal és a jog eszközeivel tudják érvényesíteni a civil akaratot.  Márpedig – amint ezt egy önkormányzat által megrendelt közelmúltbeli közvélemény-kutatás is bizonyítja – a civilek zöme nem akarja a monstrumot. Várnai szerint abszurd, hogy a képviselők a közvélemény-kutatás eredményét ismerve, de figyelmen kívül hagyva szavaztak. 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.