Nestlé, Danon: tiszta a tejpor

Miközben itthon vizsgálják a melamint tartalmazó kínai Fehér nyúl elnevezésű cukorkát a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal laboratóriumában (képünkön), és hét közepére ígérik az eredményt, a brit Cadbury édességgyártó bejelentette, hogy feltételezett melaminszennyezés miatt kivonja a forgalomból azt a tizenegy csokoládékészítményt, amelyeket a vállalat pekingi gyárában állítottak elő.

Visszahívták az üzletekből a termékeket, köztük a Dairy Milk csokoládét, csokoládészeleteket és a Choclairs csokoládékrémmel töltött karamellát. Közölték, hogy a múlt héten a Cadbury mind a három kínai tejipari beszállítóját megvizsgálták a kínai hatóságok, és nem találtak melamint. A további vizsgálatok során azonban kétségek merültek fel, ezért rendelte el a cég a visszahívást.

A Kínában gyárat üzemeltető multinacionális cégek közül eddig a svájci Nestlé és a francia Danone közölte, hogy valamennyi terméküket rendben lévőnek találták a kínai hatóságok. Az Európai Unió szombaton azonnali hatállyal megtiltotta azoknak a gyermekeknek szánt kínai élelmiszereknek a behozatalát, amelyek tejet vagy tejterméket tartalmaznak.

Kínában 27 személy ellen emeltek vádat a szennyezett tejpor miatt

Huszonhét ember ellen emeltek vádat Kínában azért, mert érintettek a melaminnal szennyezett tejpor miatt kirobbant botrányban - közölték kedden a hatóságok. A huszonhét ember tagja annak a 37 főből álló csoportnak, amelynek tagjait a Hopej (Hebei) tartományban bejegyzett Sanlu Group tejipari társaság elleni vizsgálatban kihallgattak.

A vállalat szeptember 11-én beismerte, hogy tejpora mérgező anyagot tartalmazott. Az Új Kína hírügynökség hétfőn arról még számolt be, hogy 22 embert vettek őrizetbe. Mindannyian érintettek a melamin gyártásával, eladásával és a tejhez adagolásával kapcsolatos botrányban. A melamin műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos vegyszer.
A tejporhoz azért adagolták, hogy látszólagosan megemelje a tej fehérjeszintjét és elrejtse, hogy a tejet felvizezték.

Eddig négy újszülött halt bele a melamin miatt kialakult vesebántalmakba és több mint ötvenezer gyermek betegedett meg a szennyezett tejportól. Úgy tűnik, hogy a tejbegyűjtő központok állnak az ügyletek középpontjában, és ezért országszerte alapos vizsgálatoknak vetik alá ezeket a helyeket. (MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.