Megfigyelés és botrány a parlamentben

Lógni fogsz! - mondta a fideszes Arnóth Sándor a titkosszolgálati államtitkárnak a Parlamentben. Pár óra múlva lemondott mandátumáról. Nem ez volt az egyetlen botrányos mozzanat a plenáris ülésen. A parlament tegnapi plenáris ülésén megfenyegette a titkosszolgálati államtitkárt Arnóth Sándor (Fidesz), majd néhány óra múltán lemondott mandátumáról.

- Lógni fogsz! - mondta az ellenzéki politikus Iváncsik Imre (MSZP) felé fordulva. Szili Katalin házelnök házbizottsági ülést hívott össze, ahol valamennyi párt elítélte Arnóthot. A Fidesz etikai vizsgálatot indított Arnóth ellen, aki úgy döntött: lemond mandátumáról. "Egy rossz mondat elhangzott, levonom a következtetéseket" - fogalmazott a politikus. Lapunk úgy értesült, a pártvezetés, illetve Navracsics Tibor frakcióvezető is azt látta jónak, ha a képviselő lemond. (Arnóth Sándor listáról került be a parlamentbe, pótlására nem kell időközi választást tartani.)

A napirend előtti vita Gulyás József (SZDSZ) felszólalásával kezdődött, aki szerint "a rendszerváltás óta ismertté vált botrányos ügyek sorából is kiemelkedik a lehallgatási, másképpen árnyék-hírszerzési, árnyék-hálózati ügy". Gulyás kiemelte, még mindig nem lehet tudni, ki juttatta el Dávid Ibolyának azt a CD-t, amely eldöntötte az MDF elnökválasztásának kimenetelét. "Aztán van itt egy cég vagy cégcsoport, az élükön egykori III/III-as Jóskák és Jánosok, akik a régi szép időkben a baloldali elhajlókat és az egyházakat tartották szemmel" - most Demeter Ervinnel vannak kapcsolatban. "Ön kényelmesen ül még a helyén?" - kérdezte Demeter felé fordulva Gulyás, majd Gyurcsány Ferencet faggatta: "Vajon Szilvásy György miniszter úr is kényelmesen ül a székében?"

Iváncsik Imre titkosszolgálati államtitkár válaszában leszögezte, hogy "a kormány és a miniszter semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra". Ezzel szemben sikeres kísérlet történt az államszervezetbe való beépülésre, amelynek során magánszemélyek titkait akarták megszerezni. "Helyes-e, ha van egy cég, amelyik elolvashatja az e-mailjeinket?" - kérdezte Iváncsik.

Molnár Zsolt (MSZP) arról beszélt, hogy a Fidesz, "ha szükségesnek látja, III/III-as titkosszolgálati vezetők segítségét kéri, olyanokét, akik géppisztolyt vásárolnak, e-maileket törnek fel, politikusokat figyelnek meg, magánirodákat kameráznak be, azaz árnyék-titkosszolgálatot működtetnek".

"Honnan tudott Demeter Ervin arról, hogy bizonyos üzleti körök az MDF ellen adatgyűjtést végeztek, egy nappal azelőtt, hogy Dávid Ibolya a nyilvánosság elé állt volna a CD-vel?" - ez volt Herényi Károly kérdése. Az MDF-es politikus szerint az is elfogadhatatlan, hogy a kormány törvénytelenül "csepegteti a morzsákat".

Iváncsik válasza ugyanaz volt, mint korábban. A kormány és a miniszter semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra, és nem hallgattak le parlamenti képviselőket.

Demeter Ervin viszont állította: Iváncsik vádaskodik. A titkosszolgálati miniszter nyilvánosságra hozott adatokat, "a baráti sajtót konkrét dolgokról tájékoztatta". Azt a kijelentését felzúdulás kísérte, hogy "nevezett UD Zrt.-vel semmilyen kapcsolata nem volt sem a Fidesznek, sem neki".

MSZP-SZDSZ: Arnóth Sándor vonuljon vissza!

Az MSZP hajdú-bihari szervezete után kedden a szocialisták püspökladányi elnöke és az SZDSZ megyei elnöksége is felszólította Arnóth Sándort, hogy teljesen vonuljon vissza a közéletből, és püspökladányi polgármesteri tisztségéből. "A képviselői mandátumról való lemondással az ügyet lezártnak tekintem, az nem érintő polgármesteri és kistérségi munkámat" - reagált a felszólításokra Arnóth Sándor. Hegedűsné Varga Irén, az MSZP püspökladányi elnöke a helyi városháza előtt tartott sajtótájékoztatón kedden kijelentette: Arnóth a parlamentben tett "Lógni fogtok!" kijelentésével szégyent hozott a városára, a ladányi emberekre, ezért távoznia kell az önkormányzat éléről. "Ahogy a Fidesz elnöke és frakcióvezetője kivezette Arnóth Sándort a parlamentből, a Fidesz püspökladányi elnökének és helyi frakcióvezetőjének ugyanúgy ki kell vezetnie a városházáról" - mondta az MSZP-elnök. Hozzátette: a kisebbségben lévő szocialista frakció az önkormányzati ülésen is felszólítja Arnóth Sándort a távozásra. Amennyiben a polgármester ezt nem teszi meg, az MSZP várhatóan aláírásgyűjtésbe kezd a fideszes politikusnak a város éléről való eltávolítása érdekében - jegyezte meg a szocialisták helyi elnöke. Az SZDSZ hajdú-bihari elnöksége kedden közleményben szólította fel Arnóth Sándort, hogy mondjon le polgármesteri és kistérségi vezetői tisztségéről, s miután méltatlanná vált rá, teljes mértékben vonuljon vissza a közéletből. Arnóth Sándor a képviselői mandátumáról való lemondással lezártnak tekinti az ügyet. "A képviselői mandátumról való lemondásommal lezártnak tekintem az ügyet, az országgyűlési tevékenységem nem érinti a polgármesteri és a kistérségi munkámat" - reagált a felszólításokra Arnóth. Hozzátette: polgármesterként és kistérségi vezetőként is tovább dolgozik a helyi lakosság érdekében.

Történész, polgármester

A 48 éves Arnóth Sándor 2008. június 2-a óta tagja az Országgyűlésnek, az MTA-elnökké választott Pálinkás József helyét vette át. Előtte 1998 és 2006 között volt parlamenti képviselő. Az exképviselő 1987-ben diplomázott a debreceni KLTE történelem szakán, 1989-ig Püspökladányban általános iskolai tanár volt. 1989 óta a Karacs Ferenc Múzeum vezetője. A Fideszbe 1994-ben lépett be, jelenleg Püspökladány polgármestere, a párt Hajdú-Bihar megyei választmányának alelnöke. A nevéhez - tegnapig - egyetlen beszólásos botrány fűződött: 2003-ban becsületsértés miatt jelentette fel Huszty András kormánymegbízott, akiről egy interpellációban Arnóth azt mondta: "A pénzügyminiszter úr nem cáfolta azt, hogy az államot egyes számítások szerint 202 millió forintos, más számítások szerint 400 millió forintos kár érte. Az lehet, hogy aki ezt elkövette, kandidátus, pénzügyi szakember, egyebek, de attól még ez gazember."

Leszavazták a szociális minisztert

Az Országgyűlés 184 igen, 173 nem és 13 tartózkodó szavazattal elutasította Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter válaszát, amelyet Bernáth Ildikó és Czomba Sándor fideszes képviselők interpellációjára adott. Czomba interpellációjában arról beszélt, hogy a rehabilitációs járadékról szóló törvény megszavazása több kételyt támasztott az érintettek körében, mint reménységet. Válaszában Szűcs Erika közölte: az elvárás az, hogy aki munkaképes, dolgozhasson, legyen több adófizető, hogy kevesebb adóból is tisztes megélhetést lehessen biztosítani azoknak, akiknek a rehabilitáció már nem segít. A választ az interpelláló képviselők nem fogadták el, ahogyan az Országgyűlés sem. A Fidesz, a KDNP és az MDF-frakció tagjain kívül három SZDSZ-es: Gulyás József, Horn Gábor és Molnár Lajos is leszavazta Szűcs Erika válaszát, az SZDSZ-frakció többi tagja tartózkodott. A szocialistákkal együtt (igennel) szavazott a KDNP-s Hargitai János. Az MDF-esek közül ezúttal senki sem segített be az MSZP-nek tartózkodással. Ebben a ciklusban ez volt a kilencedik alkalom, hogy az MSZP-sek nem tudtak megvédeni egy kormánytagot.

"Lógni fogsz!" és "Megkövetem a Házat"

A nem hivatalos parlamenti jegyzőkönyv szerint Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke éppen Molnár Zsolt MSZP-s képviselőnek akart szót adni, amikor Iváncsik Imre így fordult az elnöki pulpitus felé: "A hátam mögött azt mondja a fideszes képviselőtársam, hogy lógni fogsz!" Arnóth Sándor felállt... Az MSZP-sek kiabálnak: "Pfúj! Gyönyörű vagy! Szemét! Hova jutottunk?" Szili Katalin Arnóth Sándorhoz fordulva megkérdezi, nem akar-e bocsánatot kérni. Közbeszólás: "Mondjon le!" Az elnök csenget, Arnóth Sándor jelzi, szólni kíván. Szili Katalin: "Nem adok önnek szót, képviselő úr, de az a minimum, hogy megkövesse a Házat ezért a mondatért." Arnóth Sándor (mikrofonon kívül, de jól hallhatóan): "Megkövetem a Házat, elnézést kérek."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.