Pokolgép Tripoliban

Öt halottja és legalább 35 sebesültje volt annak a robbantásos merényletnek, amelyet tegnap reggel követtek el Tripoliban katonák ellen. Az észak-libanoni város déli részén egy gépkocsiba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe több katonát szállító autóbusz mellett. Négy áldozat katona. Másfél hónapja tizenhat ember, köztük hét katona életét oltotta ki egy pokolgép Tripoli belvárosában - emlékeztetett az MTI.

Egyelőre senki sem vállalta a felelősséget a tegnapi robbantásért.

Tavaly a libanoni hadsereg több hónapig tartó csatában számolt le a Fatah al-Iszlam nevű csoporttal. Az állítólag al-kaidás kapcsolatokkal rendelkező fegyveres csoport a Tripolitól északra található Nahr al-Bared palesztin menekülttáborban vert tanyát. A menekülttábor ma romhalmaz, a harcokban 170 katona, és 220 fegyveres halt meg. A katonák elleni támadást bosszúvágy is ihlethette.

További feszültségforrást jelent, hogy az elmúlt hónapokban több véres felekezetközi összecsapás történt Tripoliban a Libanonban uralkodó általános belpolitikai válság részeként. Észak-Libanon kormánypárti szunnita negyedeiben igen idegesen reagáltak a síita Hezbollah szervezet politikai térnyerésére. Az erőszak viszszaszorítása érdekében a rivális szunnita és alavita (síita) muzulmán közösségek vezetői szeptember elején megbékélési egyezményt írtak alá. A térségben egyre nagyobb az aggodalom, hogy Libanonban, különösen az északi területeken radikalizálódhatnak a szunniták, és teret kaphatnak a külföldi iszlamista csoportok.

A szíriai hatóságok eközben azt állítják: a szombati, 17 áldozatot követelő damaszkuszi robbantást "iszlamista öngyilkos merénylő" hajtotta végre, aki egy szomszédos arab államból lépett szíriai területre szeptember 26-án. Ez Libanon, Jordánia és Irak lehet. Ennél több részletet azonban nem árult el az állami hírügynökség. Közben kiderült, egy szíriai katonatiszt, George Gharbi vezérőrnagy is áldozatául esett a robbantásnak, ami egy biztonsági komplexum közelében történt.

Eközben kiszabadult a túszejtők fogságából az a 11 külföldi turista és nyolc egyiptomi állampolgár, akiket a múlt héten raboltak el Egyiptomban. Jól vannak, és egészségesek - közölte tegnap az egyiptomi állami televízió. Az öt olasz, öt német és egy román turista, valamint nyolc egyiptomi kísérőjük már útban van Kairó felé. A csoportot, amely egyiptomi kísérőivel szafarin vett részt szeptember 19-én rabolták el fegyveresek. Elrablásuk után az egyiptomi-szudáni-líbiai hármas határ közelébe vitték őket. Az emberrablók hatmillió euró váltságdíjat követeltek. Az egyiptomi televízió szerint senki sem fizetett váltságdíjat. A hadsereg kommandóakciót hajtott végre egy csádi táborban, közel a szudáni határhoz. A túszejtők felét megölték.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.