MSZP alapprogram készült: 1956 a baloldal origója

Elkészült az MSZP ideológiai programja. A Népszabadság birtokába került dokumentum a baloldal origójaként hivatkozik 1956-ra, a környezetvédelmet és az oktatást kiemelkedően fontosnak minősíti, de úgy fogalmaz, a reformokat jelenleg nem lehet végrehajtani, mert a társadalom nem érti azokat.

A Hiller István vezette testületnek elméletileg már tavaly szeptemberig kellett volna vitára bocsátania az új alapprogramot; a késés azonban nem számít, hiszen a napokban végleges formát öltött vitaanyagot a jövő évi tisztújító kongresszuson kívánják bemutatni. A harminckét oldalas dolgozat a "Haza és Haladás, a XXI. századi magyar szociáldemokrácia" címet viseli. A vitaanyag leszögezi, hogy "1989-ben új magyar baloldal született." A dokumentum szerint az MSZP az elmúlt húsz év legsikeresebb pártja, amely bebizonyította, hogy képes olyan programot kínálni, amely nem a pártpolitikai sikereket tekinti mércének, hanem közös társadalmi eredményekért vállal felelősséget.

A szociáldemokráciának az a lényege, hogy a demokráciát és a szociális igazságot (mi ezt nevezzük szocializmusnak) együtt és csakis együtt akarja szolgálni - fogalmaz a dolgozat, amely szerint a paternalista, osztogató állam helyébe az öngondoskodó társadalom és az egyensúlyteremtő állam léphet a modern Európa ideálja szerint. Ugyanakkor: a társadalom negyede él tartósan a továbblépés reménye nélkül; nagyok a szociális kiadások, lomha a közigazgatási rendszer, kevesen fizetnek sok adót, kísértenek a félfeudális múlt hibái. A reformokat pedig nem lehet érdemben végrehajtani, mert a társadalom nem érti azokat.

A vitaanyag többször is említi '56-ot, mint origót. Az MSZP által követett szociáldemokráciát, annak céljait is az '56-os forradalomból eredezteti. Úgy fogalmaz: "a Harmadik Magyar Köztársaság 1956 forradalmának talaján csírázott és szökött szárba. "Megvédjük a rendszerváltás pozitív örökségét! Az MSZP kiáll a rendszerváltás pozitív értékei mellett, és határozottan fellép minden olyan törekvéssel szemben, amely megkísérli lerombolni mindazt, amit az elmúlt közel két évtizedben Magyarország elért, és amit még a jövőben elérhet... nem nézhetjük tétlenül az utcákon fenyegetően masírozó egyenruhásokat, és nem maradhatunk némák, amikor csendestársak asszisztálnak a radikálisok gyűlöletkeltéséhez... Ha a Köztársaság most gyengének mutatja magát, akkor pár év múlva már nem lesz mit megvédenünk."

A vitaanyag szerint "a környezetvédelem ma a baloldal feladata". Figyelmeztetnek, hogy Magyarország a második legveszélyeztetettebb ország Európában a klímaváltozás tekintetében. Az anyag a fosszilis energiahordozóktól való függőség ellen buzdít és a környezettudatosabb energiafelhasználást szorgalmazza. A vitaanyag "tudásországot" és életcélul szolgáló tanári pályát vizionál. Kiemeli, hogy az internetnek minden ember számára elérhetőnek kell lennie. A dolgozat a kutatásfejlesztés és az innováció fontosságának ismétlésével zárul.

A dokumentumot belső vitára bocsátják, arról minden platformnak és csoportnak véleményt ad.

Az ideológiai programon dolgozó bizottság tagja volt Barabás János választmányi tag, Bayer József, az MTA Politikai Tudományok Intézetének igazgatója, Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója, Hegyi Gyula EP-képviselő, Ormos Mária történész. A platformok delegáltjai: Kerekes György (Harmadik Hullám), Kertész Krisztián (Ésszerűség és Felelősség), Krausz Tamás (Baloldali Tömörülés), Nagy Sándor (Szocialista Platform), Páva Zoltán (Magyar Progresszív Társulás), Horn Miklós (Szociáldemokrata Platform), Tóbiás József (Fenntartható Fejlődés Munkacsoport) és a "magyar szociáldemokrácia legismertebb ideológusa", Vitányi Iván.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.