Magyarország kétmillió tonna szén-dioxid kibocsátási egységet adott el

Belgium kétmillió tonna szén-dioxid kibocsátási egységet vásárolt Magyarországtól szeptemberben, ez volt az első kibocsátási kvótaértékesítés a világon - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) hétfőn.

A közlemény hangsúlyozza, hogy az így befolyt bevételeket a környezetvédelmi minisztérium pályázati úton kizárólag klímavédelmi célokra fordítja majd.

Az kvóták eladási árával kapcsolatban a minisztérium nem közölt adatokat.  

Magyarország korábban a Kiotói Jegyzőkönyvben vállaltaknak megfelelően visszafogta az üvegházhatású gázok kibocsátását, mivel azonban a csökkenés a vállalt 6 százalékon túl további mintegy 26 százalékos volt, az országnak lehetősége van arra, hogy a megtakarított kibocsátási kvóta értékesítésével magyar klímavédelmi beruházásokhoz teremtsen forrásokat.

A klímabevételekből - a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia prioritásaival összhangban - a zöldtárca egy olyan támogatási rendszert működtet majd, amely többek között a lakossági és közszféra kibocsátás-csökkentését segíti elő.  

A tervek szerint még az idén kiírandó, több milliárd forint keretösszegű pályázaton többek között a meglévő épületek energia-hatékony felújítására és alacsony energiafogyasztású új épületek építésére lehet támogatást nyerni.

Támogathatóvá válik például a szigetelés, a nyílászárók cseréje, a hővisszanyerős szellőzés, a nyári hővédelem, napkollektorok alkalmazása, illetve a földhőcserélős levegő előmelegítés. A távlati tervek között szerepel a kis- és középvállalatok innovatív kibocsátás-csökkentő beruházásainak támogatása is a "Zöld Beruházási Rendszer" keretében.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.