Lövöldözés volt hajnalban Tarnabodon

Káosz, riadalom, zavar - ez jellemzi a Heves megye Tarnabodot, ma hajnal óta. Kommandósok lepték el a falut, helyszínelők dolgoznak abban az utcában, ahol éjjel egy óra körül négy házba belőttek, s többre Molotov koktélokat dobtak ismeretlen tettesek.

Pisztollyal lőttek be ismeretlen tettesek mára virradóan Tarnabodon az egyik faluszéli utcában lévő négy házba. Néhány - a helybeliek szerint nemcsak a lőfegyverrel megtámadott - portákra - Molotov koktélt is dobtak a szemtanúk szerint csuklyát viselő elkövetők. Személyi sérülés nem történt.

Tarnabod arról ismert, hogy ez a település fogadott be elsőként hajléktalan családokat, s a Máltai Szeretetszolgálattal közösen próbálnak új életlehetőséget és munkát biztosítani a rászorulóknak. Az éjszaka történtek információink szerint nem hozhatók összefüggésbe a befogadófalu-programmal.

A Tarna patakhoz vezető utcában főleg idős, magányos emberek élnek, akiket halálra rémisztett az éjszakai támadás. Többen elmondták: nem értik a történteket, hiszen egyik portáról sem vittek el értékeket. Sokan csak a szerencsének köszönhették, hogy sérülés nélkül vészelték át a támadást: az egyik idős néninek a füle mellett süvített el a golyó, a másik csak annak köszönhette, hogy nem gyulladt ki az égő benzines palacktól a háza, hogy nem volt éghető anyag a verandán, csak a télire szánt krumplit tárolta ott.

Miközben ebben az utcában tartott a helyszínelés, a falu másik szélén, a Rákóczi úton   újabb események történtek: kommandósok lepték el a főként romák lakta, alacsony komfortfokozatú sorházat, s két roma férfit elvittek. Őket állítólag összefüggésbe hozták a ma hajnalban történt, Tarna-utcai lövöldözéssel.

Az utcát síró, kiabáló emberek lepték el. Pusoma Szilvia, karján néhány hónapos csecsemőjével arról beszélt tudósítónknak, hogy mind őt, mind a gyerekét lefektették a földre a házba beérkező, fekete ruhás rendőrök - nagyon megrémült. Burai Lajosné azt mondta: épp hagymát pucolt, s a hangzavarra késsel a kezében rohant ki az utcára. Őt is megállították, s “ráüvöltöttek”, hogy dobja el a kést - meséli. Sok anyuka ijedtében azonnal elszaladt az iskolába, óvodába, hogy hazavigye a gyerekét - ők azt mondták tudósítónknak, hogy a kicsiket maguk mellett tudják biztonságban. Az óvoda egy órára teljesen kiürült, volt olyan kisgyerek, aki a levesét sem ehette meg, mert az anyja az asztal mellől állította fel. - Nagy volt a rémület, a szomszédos iskolából is többen beszaladtak ide sírva - mondta az egyik óvónő. Sokáig azt sem tudták, mi történt, aztán az egyik szülő mesélte el nekik, hogy a Rákóczi úti sorházból kommandósok vittek el két embert, ezért a riadalom.

Pető Zoltán, Tarnabod polgármestere dél körül ért a helyszínre - őt a Tarna utcai lövöldözés miatt nyomozó rendőrök értesítették, hogy menjen oda, s a cigány kisebbségi referenssel együtt próbálják megnyugtatni a kedélyeket. A kommandósok azonban a polgármestert és a kisebbségi referenst, Suha Lászlót  is a földre fektették a nagy zűrzavarban. Amikor igazolták magukat, felállhattak ugyan, ám a helyszínt jó darabig ők sem hagyhatták el.

Pető Zoltán tudósítónknak azt mondta: egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy mi áll a történtek hátterében, ő arra gondol, hogy részeg vagy kábítószer hatása alatt lévő személyek randalíroztak.

Egy órakor tucatnyi kétségbeesett roma család kiabált, sírt a Rákóczi úton, miközben a kommandósok újabb házba hatoltak be. A fejleményekről később még beszámolunk.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közleményében úgy fogalmazott: hétfő hajnalban Tarnabod egyik utcájában ismeretlen személyek családi házakat támadtak meg. A házakra több lövést leadtak, valamint azokra több Molotov-koktélt dobtak. A cselekmény következtében személyi sérülés nem történt.

Tarnabodon a rendőri intézkedés kora délután fejeződött be. Megtudtuk: a kommandós akció miatt ügyészségi feljelentést tesz Suha László. Magyar Elemér, a feljelentő jogi képviselője tudósítónkkal közölte: nem a bevetési osztály akciójának jogszerűségét, hanem annak módját kifogásolják, hiszen a fekete ruhás rendőrök nőket és gyerekeket is letérdepeltettek, s rémületet okoztak, amikor a hajnali lövöldözés feltételezett elkövetőit keresték a falu romák lakta utcájának sorházában.

Információink szerint a kommandós akció során előállított két férfi - P. Lajost és N. Renató - kihallgatását megkezdték a rendőrségen. Úgy tudjuk, jelenleg még nem gyanúsítottak. Sára Péter, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes vezetője tudósítónknak elmondta: az intézkedés szerinte jogszerű és arányos volt, az akció miatt felmerült panaszokat pedig soron kívül kivizsgálják.

Közben Tarnabodon elterjedt a hír, hogy uzsorakamat-ügy áll a lövöldözés hátterében, vagyis kamatos kamatra adott kölcsönökkel tartoztak a megtámadott házak lakói. Ezt mind ők, mint Pető Zoltán polgármester cáfolta. Egyedül élő idős asszonyok, leszázalékolt házaspár, illetve egy fiával lakó, hatvankilenc éves asszony voltak a támadás áldozatai, akik szerény, de tisztes körülmények között élnek. A megtámadott családok tagjai közül többen azt mondták: fogalmuk sincs, miért pont az ő házuk volt a célpont, hiszen nincsenek haragosaik, nem tartoznak senkinek pénzzel.

Egyelőre a rendőrség is keresi a támadások indítékait. Az előállított két férfi kihallgatása után talán többet tudnak mondani erről is - mondta kérdésünkre Soltész Bálint, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.