Erősödtek a pártkötelékek

A Fidesz őrzi a nagyjából két és fél milliós, az MSZP másfél milliós táborát. A nyár eleje óta nincsen szavazói jövés-menés a két párt környékén. Erősödtek viszont a kötelékek, különösen az elmúlt egy hónapban vált szorosabbá a támogatók pártokhoz fűződő kapcsolata - derült ki a Szonda Ipsos szeptemberi felméréséből, amely másfél ezer választókorú megkérdezésével szeptember 17-24. között készült. Augusztusban a fideszesek 64, az MSZP-sek 58 százaléka ígérte meg, hogy elmenne egy mostani választásra.

Ezek az arányok szeptemberre valamelyest emelkedtek, 67, illetve 62 százalékra.

Jelenleg a Fidesz hívei körében mindössze hatszázaléknyian tartják talonban az MDF-et, s a viszonzás is meglehetősen csekély: a Fórum táborának csak egytizede nevezte meg második kedvenceként a Fideszt. Ez évek óta így van. A kormánykoalíció szakadása viszont eltávolodást hozott az érintett szavazók gondolkodásában is. Tavaly még az MSZP-sek harmada, az idén tavasszal nagyjából 15 százaléka, mostanában pedig szűk egytizede nevezte meg másodikként preferált pártjaként az SZDSZ-t. A szabad demokraták körében egyötödnyien tartják számon az MSZP-t, mint amelyikre szívesen szavaznának. Bár az SZDSZ ellenzéki párt lett, de lényegében senki nem akad közöttük, akinél szóba jönne tartalékként a Fidesz. A távolságtartás kölcsönös, a nagyobbik ellenzéki párt hívei között egyáltalán nincs potenciális támogatója az SZDSZ-nek.

A pártpreferenciájukban bizonytalan szavazók jelenleg 15 százalékos csoportjának egy-egyötöde kacsingat az MSZP-re, illetve a Fideszre, azaz mindkét pártnak van esélye nagyjából negyedmillió pluszszavazatot begyűjteni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.