Budapest: tízen-vízen át

Figyelem, 2010 augusztusában újra csúcsforgalom lesz a Margit-szigeten! - így döntöttek az Európai Úszó Liga zürichi végrehajtó bizottsági ülésén. Másképpen: a kontinentális szervezet úgy határozott, hogy a sportág két év múlva esedékes Eb-jét megint csak Budapest rendezheti, dacára annak, hogy (vagy éppen azért, mert?) 2006-ban is a magyar főváros volt a házigazdája az eseménynek.

Az "ítélet" másnapján a LEN alelnökévé választott Gyárfás Tamás a Népszabadságnak elmondta, néhány héttel ezelőtt, hirtelen ötlettől vezérelve, egy mosdóból hívta fel Gyenesei István sportért is felelős minisztert, s a pozitív választ követően arról tájékoztatta európai sportvezető kollégáit a tanácsteremben, hogy a bizonytalankodó Moszkva és Róma ellenében Budapest is pályázik az esemény házigazdai jogára. "Már akkor éreztem, hogy meglesz, hogy ezt csak mi ronthatjuk el" - magyarázta.

Az Eb-t ismét a Széchy Tamásról elnevezett, a két évvel ezelőtti viadalra nem akármilyen viaskodások után felépült uszodaegyüttesben rendezik; ahogyan Gyárfás fogalmazott, "most lényegesen higgadtabb felvezetéssel, például Tahi-Tóth László aggályoskodásaira sem számítva"... Igazi kuriózum a LEN történetében: még soha nem esett meg a nagy eset, hogy egy város négy éven belül két Eb-nek adjon otthont, ráadásul két olyannak, amely nem olimpiai évben esedékes, vagyis úgynevezett "nagy verseny", az esztendő talán legjelentősebb sportági eseménye.

Ugyancsak kivételes adalék: a zürichi összejövetelen - csakúgy, mint nemrégiben Eindhoven ellenében - "kiütéssel" nyert Budapest: 15:0 arányban múlta felül vetélytársait. Gyárfás amondó: "Most már csak egy ellenfelünk maradt, az elkényelmesedés, a rutin. Azt viszont simán legyőzzük..."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.