Pokolgépes merénylet Damaszkuszban

Autóba rejtett pokolgép robbant szombaton a szíriai főváros, Damaszkusz déli részén. Tizenhét ember meghalt, tizennégy megsebesült.

Az  állami televízió beszámolója szerint kétszáz kilogramm robbanóanyag volt abban a járműben, mely a főváros déli részén, egy autóúton  robbant fel. Az út egy, az iráni és libanoni síita zarándokok körében népszerű szenthelyre vezet. Az áldozatok mind polgári személyek - hangzott el a tévében.

Szeptember 22-én a libanoni hatóságok arról számoltak be, hogy Szíria csapaterősítést küldött a libanoni határra belbiztonsági okokból.
Egy libanoni katonai szóvivő akkor azt mondta, hogy a szíriai hadsereg különleges erőinek mintegy tízezer katonája állomásozik Abbúdíja körzetében a határ mentén. Hozzátette ugyanakkor: Damaszkusz megerősítette, hogy csupán belbiztonsági lépésről van szó, amely nem terjed túl Szíria területén, és nem irányul Libanon ellen.

Egyelőre nem tudni, hogy mi volt a merénylet célpontja. Egy kereskedelmi adó értesülése szerint a merénylők a biztonsági erők egyik létesítményénél hozták működésbe a robbanószerkezetet.

Szemtanúk szerint a területet a biztonsági erők lezárták. 

Ez volt az első pokolgépes merénylet a szíriai fővárosban azóta, hogy ez év februárjában autóba rejtett robbanószerkezettel meggyilkolták Emád Mugnijét, a Hezbollah libanoni síita szervezet katonai parancsnokát. Másfelől évtizedek óta a legsúlyosabb merénylet volt Damaszkuszban.

Izrael cáfolja, hogy köze lenne a merénylethez

Egy izraeli miniszter kategorikusan cáfolta vasárnap, hogy Izraelnek bármi köze lenne az előző napi damaszkuszi pokolgépes merénylethez, amelynek 17 halálos áldozata volt.

"Valószínűtlen, hogy Izrael elkövetne egy ilyen tettet, különösen akkor, amikor Szíriával tárgyalunk" - jelentette ki a heti kormányülés után Jichák Herzog, a szociális ügyek minisztere, akinek szavait az izraeli közszolgálati rádió idézte. A politikus a Törökországban folyó közvetett béketárgyalásokra utalt. Herzog úgy vélekedett, hogy Iránnak "érdeke lehetne" egy ilyen merénylet, hogy elszabotáljon minden közeledési kísérletet Szíria és a Nyugat között.

A vasárnapi szíriai sajtó a merénylet kapcsán külföldi elkövetőket vádolt. A kormányhoz közelálló al-Vatan című lap Izraelt említette első helyen azon gyanúsítottak közül, akik "nem akarják, hogy Szíria biztonságban és békében éljen". A "listán" szerepelnek még meg nem nevezett titkosszolgálatok, a Szíriával szomszédos országokban működő milíciák, továbbá olyan csoportok, amelyek "rosszul értelmezik az iszlám vallást".

Az Arab Liga vasárnap elítélte a damaszkuszi robbantást. Amr Musza, a pánarab szervezet főtitkára közleményében hangsúlyozta, hogy az Arab Liga tagállamai elítélik a terrorista merényletek minden válfaját, és egységes álláspontot képviselnek a terrorizmus elleni harcban.

A szombati merénylet a legvéresebb volt Szíriában az 1980-as évek óta, s mindeddig semmiféle szervezet nem jelentkezett elkövetőként.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.