Sarkozy újragondolná a kapitalizmust

A francia elnök a kapitalizmus etikai alapon történő újragondolását és újraszabályozását jelölte meg legfontosabb céljának a nemzetközi pénzügyi válság hatására.

"Megmentőnk" - ezzel a gúnyos címmel kommentálta az egyik párizsi lap Nicolas Sarkozy beszédét, amelyben először ismerte el nyilvánosan, hogy a nemzetközi pénzügyi válságnak Franciaországban is lesznek hatásai. Ez igazi fordulatnak mondható, hiszen néhány héttel ezelőtt a kormány tagjai még kétszázalékos gazdasági növekedést jósoltak erre az évre, ezt most már megfelezik.

A francia elnök jobboldali politikustól szokatlan szófordulatokat használt a Toulonban, több ezer ember előtt elmondott, az eddigi üzeneteket felülíró előadásában. Az új elmélet szerint a piacgazdaság alapvetően jól működő rendszer, amelynek szabályozatlanságával egyes szereplők - legfőképpen a bankok és a befektetési alapok - visszaéltek. Ezért a kapitalizmus újraszabályozását még ebben az évben szeretné egy csúcsértekezleten megvitatni az állam- és kormányfőkkel, a nemzetközi és a nem kormányzati szervezetek képviselőivel. A piac mindenhatóságába vetett hit alapjaiban rendült meg, ezért is tartja elkerülhetetlennek a szónok a bretton-woodsi rendszer újjáépítését. Az államfő az eredendő bűnt a pénzügyi spekulációban látja, szavai szerint ezek a cégek vették át a világgazdaság irányítását a vállalkozók helyett. Jelzésértékű, hogy a nagyvállalatok rossz eredményeket produkáló vezetői óriási végkielégítéssel távoznak posztjukról, ezt a rendszert akár új törvények meghozatalával is megfékezik Franciaországban. Sarkozy ugyanakkor meg akarta nyugtatni honfitársait: a kormány minden eszközzel megvédi a francia bankokat, így megtakarításaik nem kerülnek veszélybe. A megoldás nem a nadrágszíj-megszorító politika, hanem a reformok folytatása, a kutatás-fejlesztés és a befektetések ösztönzése, különös tekintettel a kis- és középvállalatokra - hangsúlyozta az államfő.

A közgazdászok és a baloldali politikusok figyelmeztetnek arra, hogy Sarkozy egyébként nagyon hatásos szövegében szinte semmi konkrétum nincs a teendőkről. A kabinet tegnapi ülésén megtárgyalta és elfogadta a jövő évi költségvetés tervezetét, amely legfeljebb egyszázalékos növekedéssel és az eddiginél nagyobb költségvetési hiánnyal számol; mindez erősen megkérdőjelezi Sarkozy látványos terveinek a realitását. Egy biztos: az államfő megtalálta a korábbi, a választási kampányban eredményesen működő stílusát, és bemutatta, hogyan kell egy nagyon kedvezőtlen helyzetből verbális alapon előremenekülni. Megmondani az igazat, de úgy, hogy ne fájjon nagyon.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.