Oroszország korszerűsíti nukleáris elrettentő erejét

Oroszország korszerűsíti 2020-ig nukleáris elrettentő erejét, űrvédelmi rendszert hoz létre, és új, atommeghajtású tengeralattjárókat épít - jelentette be pénteken Dmitrij Medvegyev orosz elnök.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter az amerikai nukleáris elrettentő erő hatékonyságát emelte ki az orosz bejelentésre reagálva.

Az orosz államfő részletesen felsorolta a fejlesztés várható területeit a szövetségi katonai körzetek parancsnokai előtt mondott orenburgi beszédében. Az atommeghajtású tengeralattjárókat manőverező robotrepülőgépekkel ("cirkálórakétákkal") szerelik fel, új típusú hadihajók sokaságát állítják hadrendbe, és új légvédelmi rendszert építenek ki űrbe telepített elemek alkalmazásával. A fegyveres erők

2020-ig szóló fejlesztési terve azt is előirányozza, hogy minden egységet állandó készenléti állapotban kell tartani - mondta. Utasította a fegyveres erők vezetőit, hogy ez év decemberéig készítsenek akciótervet a korszerűsítési munkák végrehajtására.

Az orosz elnök  kijelentette: a dél-oszétiai események rávilágítottak, hogy bármikor váratlanul kitörhet egy háború, a parázsló konfliktusok háborús tűzvésszé fajulhatnak. Éppen ezért ma különösen fontos a nemzetközi helyzet realista értékelése és a potenciális veszélyek pontos értelmezése. Oroszországnak prioritásai közé kell sorolnia a haderők korszerűsítését - vélekedett.

Az amerikai nukleáris elrettentő erő roppant hatékony, a tervezett orosz intézkedések nem érintik majd az erőegyensúlyt a nukleáris elrettentés terén - mondta Medvegyev bejelentése reagálva Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter egy nyugati hírügynökségnek adott New York-i nyilatkozatában.

(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.