Józsefvárosi Centrum-puccs

Józsefváros példátlan törvénytelenséggel igyekszik útját állni a Centrum Parkoló Rendszer Kft. több milliárd forintos követelésállományának eladása miatt indított pernek: jogellenesen elutasította ugyanis a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal által még tavaly decemberben benyújtott keresetlevél továbbítását.

 Mivel így sok ezer, máig bizonytalan eredetű parkolási és pótdíj sorsa kérdéses, a jogkövető autósoknak továbbra is érdemes kivárniuk, vagy ellentmondással élniük, ha a bíróságtól kézhez kapják a fizetési meghagyást.

A hivatal – sok más mellett – azért perelte be a Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulását, valamint az azt létrehozó hét kerületet – s így közvetve az általuk a parkolók üzemeltetésével megbízott Centrum Kft.-t –, mert szerinte a cég törvényellenesen, a társulásban résztvevő önkormányzatok felhatalmazása nélkül adta el követelésállományát különböző behajtó cégeknek. Ehhez ugyanis a Centrumnak önkormányzati felhatalmazással kellett volna rendelkeznie. A társulás szerint azonban jogszerűen jártak el.

A keresetleveleket a perbe hívott önkormányzatokon keresztül kell eljuttatni a bírósághoz. Ám ezt a józsefvárosi képviselő-testület hónapokkal ezelőtt határozatban tiltotta meg az erre kijelölt alpolgármesternek, illetve ügyvédi irodának. Ezért a közigazgatási hivatal újabb, „köztes pert” indított, az önkormányzat határozatát a Fővárosi Bíróság (FB) a múlt héten – soron kívül – megsemmisítette. Az FB0 tájékoztatása szerint a keresetlevél kizárólag a bíróságot illeti, azt a kerületnek – mérlegelési lehetőség híján – 8 napon belül továbbítania kellett volna. Ez a mai napig nem történt meg.

Mivel a bíróság ilyen esetekben csak 2009. január 1-től szankcionálhat, elképzelhető, hogy a kerület továbbra is az ítélettel ellentétesen dönt. Az FB rámutatott, a hiányzó keresetlevél akadályozza az eredeti társulási per lefolytatását. Célszerű lenne ugyanis a perek egyesítése, ám ehhez szükséges az összes érintett önkormányzat perben állása.

A közigazgatási hivatal vezetője, Forgács Imre lapunknak elmondta, a VIII. kerületi képviselő-testület magatartása „olyan mértékben jogsértő, ami az Európai Unió egyetlen más tagállamában sem lenne elképzelhető”. A hivatal a bírósági ítélet kézbesítése után dönt a további jogi lépésekről.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.