Tom Lantos mindig magyar maradt

- Büszke magyar maradt Tom Lantos - mondta Charles Gati tegnap a februárban elhunyt amerikai kongresszusi képviselő tiszteletére rendezett konferencián. Lantos Washingtonban mindenkinek Magyarország szépségeiről áradozott, és még halálos ágyán is kedvenc nótáját, a Hajmási Péter, Hajmási Pált hallgatta.

A felszólalók kiemelték: Lantos mindig kiállt a kisebbségek és elnyomottak jogaiért, és élete végéig különös figyelmet fordított Magyarországra, ahonnan 1947-ben távozott Amerikába. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette, hogy Tom Lantos Nemzetközi Intézet a Demokráciáért és Szabadságért néven hoz létre intézményt a magyar kormány Budapesten.

A Szent István tér 25. szám alatti ház falán, amelyben Tom Lantos lakott a negyvenes években, délelőtt emléktáblát avattak. A vendégek és a sajtó szétszéledése után Anette Lantos felment a második emeletre, és becsöngetett a lakásba, amelyben hatvan évvel ezelőtt ő is többször megfordult. A meglepett háziak szívesen fogadták Lantos özvegyét, mert már korábban is hallottak róla, hogy az amerikai politikus egykor ott lakott. A váratlan vendég pedig boldogan idézte fel az egyes helyiségekhez kötődő emlékeit. - A férjem nagyon szeretett itt lakni, pedig nem a legjobb idők voltak azok - mondta Anette Lantos azokban a szobákban járva, ahol férje végigélte a vészkorszakot. Tom Lantos volt az egyetlen holokauszttúlélő, aki a kongresszus tagja lett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.