"A mennybemenetel és a pokolbaszállás helyszíne"

Az uniótól nyert két milliárd forintos támogatásból, október 1-től indítja a VIII. kerületi Önkormányzat és a helyi Rendőrkapitányság a „Szomszédsági Rendőr” című programot, melynek lebonyolításával a városvezetés a Rév8 Zrt.-t bízta meg. A projekt célja, hogy a Józsefváros Magdolna negyedében aktív együttműködés alakuljon ki a lakosok és a munkaidőn túl járőrszolgálatot teljesítő rendőrök között.

„A mennybemenetel és a pokolbaszállás helyszíneként” jellemezte Csécsei Béla VIII. kerületi polgármester a Józsefváros Magdolna negyedét azon a sajtótájékoztatón, ahol a kerület „szomszédsági rendőr” című programját mutatták be a nyilvánosságnak. Csécsei szerint a kerület 11 negyedéből ez az a terület, ahol a lakosság 5 százaléka, közel 12 ezer ember él meglehetős zsúfoltságban, és amely „telis tele van szociális problémákkal”. A statisztikai adatok szerint minden 1000 emberből 70 szorul önkormányzati segélyre, ezért a városvezetés úgy ítélte meg, hogy a Magdolna negyednek külső segítségre van szüksége ahhoz, hogy problémáival megbirkózzon.



A szomszédsági és közösségi rendőri program kiindulópontja, hogy a szolgáltatóként működő rendőrség és az ügyfeleknek tekintett állampolgárok között, bizalmon alapuló együttműködés alakuljon ki. Az újfajta kapcsolat érdekében az adott területre olyan járőrt állítanak szolgálatba, aki jól ismeri a helyi viszonyokat és az emberekkel párbeszédet tud kezdeményezni.  Vagyis a rend őrei kimennek a körzetük lakosai közé és elérhetővé válnak az emberek számára és jelenlétükkel, munkájukkal hozzájárulnak a városrész közbiztonságának javításához. Ennek érdekében a negyedben hamarosan irodát hoznak létre, ahol a fegyveres szolgálatot teljesítők és a lakosok találkozhatnak. A járőrök munkaidejük végeztével 12 órás gyalogos szolgálatot látnak el, és a polgárok – bűntény észlelésekor – bármikor értesíthetik őket egy adott telefonszámon. A programot angliai és holland példák alapján dolgozták ki.

Práger Ferenc VIII. kerületi Rendőrkapitány szerint a negyed a bűnözés szempontjából különösen fertőzött. 2008-ban 600 bűncselekmény történt, ebből 22 rablás és 200 lopás volt. A rendőrkapitány emlékeztetett arra, hogy egy tavaly elkészített véleménykutatás szerint a Magdolna negyed 50 év feletti lakói különösen veszélyesnek ítélik meg környezetüket, és a megkérdezettek 60 százaléka azt mondta, hogy fél sötétedéskor sétálni, míg a válaszadók 32 százaléka nappal sem érzi magát biztonságban. A NOL kérdésére a kapitány elmondta: hosszú távra terveznek, nem várnak gyors eredményeket, de céljuk, hogy megfelelő emberi kapcsolatot alakítsanak ki a lakosokkal, és reményeik szerint a kerület rendőrségi állományának létszáma stabilizálódik, mert plusz munkájukért anyagi ellenszolgáltatást kapnak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.