Robbanás rázkódtatta meg az abház fővárost

Gépkocsiban elhelyezett nagy erejű pokolgép robbant fel csütörtökre virradóra Abházia fővárosában, Szuhumiban, a belbiztonsági szolgálat székházánál.

A hatóságok nem zárják ki, hogy a támadás a szakszolgálat vezetője, Jurij Asuba ellen irányult. Erről tanúskodik az, hogy a gépkocsi a székháznál parkolt, Asuba irodájának ablaka alatt. Senkinek nem esett baja, de a robbanás ereje akkora volt, hogy a székházban jelentős károk keletkeztek, kitörtek a szomszédos épületek ablakai, és kiszakadt a lépcsőfeljáratok ajtaja. Asuba irodájában is pusztítást okozott a robbanás.

Szakértők szerint a pokolgépben összesen ötven kilogramm trotil és plasztik robbanóanyag volt, együtt a pusztítás erejét növelő fémtárgyakkal.

Sztanyiszlav Lakoba, az abház belbiztonsági tanács titkára szerint a terrorcselekménnyel a támadók be akarták árnyékolni a függetlenség napján rendezendő ünnepséget, amelyre sok vendéget várnak.

Fotókiállítás a dél-oszétiai tragédiáról

Nem a nemzetközi erőviszonyok alakulása, még csak nem is az energiahordozók kaukázusi útvonalával kapcsolatos kérdőjelek halmaza, hanem az egyszerű emberek tragédiája a témája annak a fotókiállításnak, amelyet szerdán nyitott meg hazája budapesti képviseletén Igor Szavolszkij, az Oroszországi Föderáció nagykövete. A mintegy negyven színes felvétel drámai összefoglalót ad arról a helyzetről, amely ezen a kaukázusi területen az augusztusi grúz akna- és bombatámadás nyomán kialakult. A menekülők, az utcán heverő holttestek, a kiégett chinvali lakó és középületek képe egyértelműen visszaadja a lakosság fájdalmát, s tükrözi azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a helyi és az orosz katonai és katasztrófavédelmi szervek kifejtettek a még nagyobb baj elkerülése érdekében. A tablókat napokon belül kiállítják a budapesti Orosz Kulturális Központ Andrássy út 120. alatti épületében is. (F.J.GY.)

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.