Hó vége

- Az október elmarad - jelentette be a közelgő Építészet Hónapja kapcsán tartott sajtótájékoztatón a főszervező Bojár Iván András.

- Jó napot kívánok! A sajtótájékoztatójára szeretnék regisztrálni. Mikor is kezdődik az építészeti hónap?

- Nem árulhatom el.

Ez a telefonbeszélgetés hétfőn zajlott le köztem és a rendezvénysorozat egyik szervezője között. Meglepett. Akárcsak a főszervező, Bojár Iván András, aki a tegnapi sajtótájékoztatón bejelentette: a "hónap" elmarad.

Meglepő ez azért, mert a laikusok és az építészek számára elsőként közös fórumot teremtő programsorozat ötödik évadját zárta tavaly: Budapest mellett több tucat vidéki helyszínnel, százhetven programmal és nem utolsósorban 88 ezer látogatóval. Azaz beérett, amit Bojár Iván András, az Octogon építészeti és dizájnfolyóirat szerkesztőjeként kollégáival 2003-ban létrehozott. Az Építészet Hónapja komoly eseménynyé vált, ahol a szakmaiság elefántcsonttornyában ücsörgő építészek végre találkozhattak a kíváncsi laikusokkal. Ahol bebizonyosodott, hogy az építészet nem pusztán kevés kiváltságos játszótere, hanem köztér, ahova nemhogy szabad, de illendő belépni minden gondolkodó állampolgárnak.

A szervezők nem hibáztak: a javarészt ingyenes eseményekre egyre többen tódultak. Neves magyar és külföldi építészek kiállítása, konferenciák, kerekasztal-beszélgetések mellett épületbejárások, filmvetítések, vidéki kastélyokat bejáró biciklitúrák, fürdőnadrágos építészeti túrák is szerepeltek a kínálatban. A szervezők úgy tervezték, az idén kilépnek a nemzetközi porondra, nincs ugyanis a környező országokban hasonló megmozdulás.

Csak egy valamire nem gondoltak: ha beveszik "főtámogatónak" az építésügyért és építészetért felelős minisztériumot, az ügy elbukhat. Így is történt. A tavalyi 22 milliós költségvetésből nagyvonalúan tízmilliót vállalt magára az "állam". Ennek szentesítésére az akkori Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium nevében az építésügyi főosztályvezetővel, Fegyverneki Sándor országos főépítésszel fogott kezet Bojár.

Az ígért összeget aztán sosem fizették ki. Ez év januárjában Bojárék elkezdték a súlyos anyagi gondokkal küzdő partnereiket az Octogon magazin - amúgy is szűkös - kasszájából kifizetni. Ettől ők is a csőd szélére sodródtak.

- Hiánygörgetés, mentési kísérletek - foglalja össze Bojár az elmúlt hónapok történéseit. Jövőre újra nekivágnak, teszi hozzá, már most elkezdik szervezni a 2009-es Építészet Hónapját.

- Hétmillió forintot vállaltunk, és technikai malőr történt - kommentál Fegyverneki Sándor. Hozzáteszi, ő mint építész, csak a szakmai teljesítmény igazolásáért felelt, azt ki is állította. Az utalást intéző gazdasági osztály azért nem fizetett, mert a hónap szervezői nem megfelelő címre állították ki a számlát. Építészeti programokból pedig lesz bőven októberben, csak nem az Építészet Hónapja felirattal címkézik őket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.