Előterjesztéseket cserél az MSZP és az SZDSZ

z MSZP és az SZDSZ kölcsönösen átadja egymásnak saját előterjesztéseit, és parlamenti keretek között folyik majd róluk az egyeztetés - mondta Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese.

Horn Gábor az SZDSZ ügyvivője arról beszélt, hogy tisztázódtak az álláspontok, ezért szerinte a továbbiakban nincs értelme, hogy a pártok delegációk útján egyeztessenek egymással. Juhász Ferenc annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy a keddi MSZP-SZDSZ vezetői találkozó után a miniszterelnök azt mondta, a pártvezetők helyett az egyeztetés ezt követően parlamenti keretek, frakció, szakértők között folyik majd a konkrét előterjesztésekről.

Az MSZP elnökhelyettese kiemelte: a szocialisták és a liberálisok még azelőtt elküldik egymásnak javaslataikat, hogy a parlament elé terjesztenék őket. Az előterjesztésekről ezt követően szakmai viták folynak majd a frakciók között. "Nem rögzítettük, hogy a későbbiekben újból lesz vezetői szintű egyeztetés, de ennek lehetőségét nem zárom ki" - tette hozzá a szocialisták elnökhelyettese, aki szerint egyelőre a vitás szakmai kérdéseket kell tisztázni.

Horn Gábor azt mondta az MTI-nek, hogy miután az Országgyűlés megkezdte őszi ülésszakát, adó- és a költségvetési ügyekben már parlamenti keretek között folytathatják vitáikat.

A liberális párt ügyvivője úgy fogalmazott: az eddigi megbeszéléseken tisztázták az álláspontjaikat, ezért véleménye szerint nincs értelme, hogy a továbbiakban is delegációkon keresztül egyeztessenek egymással.

Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője közölte: a liberálisok tárgyalódelegációja megütközéssel fogadta, hogy az MSZP fals információkat szivárogtatott ki, illetve, hogy megalapozatlan értelmezések láttak napvilágot. A politikus szerint a jövőben ugyanis nem lesz folyamatos egyeztetés a két párt között a részpolitikai kérdésekről, legfeljebb a parlamenti munka keretei között.

Elmondta: a tárgyalásra ők konkrét, szakértők által kidolgozott javaslatokkal érkeztek, és ezek alapján ismertették az adócsökkentésre és a kiadások visszafogására vonatkozó elképzeléseiket. Hozzátette: a megbeszélés végén nem abban maradtak, hogy ezután folyamatos szakmai szintű tárgyalások következnek, hanem abban, hogy választ kapnak kiadáscsökkentő, továbbá a költségvetési plafonra vonatkozó  javaslataikra.

Leszögezte: a valamennyi fontos törvényjavaslat esetében a szabad demokraták frakciója parlamenti keretek között foglal majd állást.

Az MSZP és az SZDSZ vezetőinek keddi egyeztetését követően Gyurcsány Ferenc azt mondta: az MSZP nyitottan várja az SZDSZ költségvetési plafonról szóló törvényjavaslatát. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke azt emelte ki, hogy négy témáról beszéltek: a költségvetési plafon, a költségvetési hiány mérséklése, az adótörvények és a nyugdíjrendszer.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.