A Legfelsőbb Bíróság a titkosszolgálatnak adott igazat a TASZ-szal szemben

A Legfelsőbb Bíróság (LB) hatályon kívül helyezte szerdán azt a  jogerős ítéletet, amelyben a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a  titkosszolgálatnak nyilatkoznia kell a titkos minősítés alól  feloldott iratokról.

Az LB ezzel a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét hagyta helyben, amely szerint ugyancsak nem kell nyilatkoznia az NBH-nak a  titkos minősítés alól feloldott iratokról.

Az ítélet ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Az ügy előzménye az, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)  azt akarta megtudni, hogy az NBH 2004-től 2006-ig milyen titkos  dokumentumoknak oldotta fel a minősítését, mi volt a feloldás oka,  továbbá mi volt a tárgya és jelölése a kért adatoknak. A hivatal az  adatok kiadását megtagadta, ezért a TASZ bírósághoz fordult.

A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében a keresetet elutasította.  A másodfokú Fővárosi Ítélőtábla ezt megváltoztatta, a keresetnek  helyt adott, és jogerősen kötelezte a hivatalt a kért dokumentumokat  kiadására. A jogerős ítéletet az NBH felülvizsgálati kérelemmel támadta meg a Legfelsőbb Bíróságon.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.