Itthon is elbocsátották a britek menesztette orvost

Közös megegyezéssel felmentették közalkalmazotti státuszából kedden azt az orvost, akit hibás diagnózisai miatt töröltek az angol orvosi nyilvántartásból.

A Szegedi Tudományegyetem Patológiai Intézetében azért döntöttek így, mert a munkáltató szerint az orvosnak tájékoztatnia kellett volna főnökét a külföldön történtekről.

Mikó Tivadar intézményvezető szerint nem tudtak arról, hogy a kolléga működési engedélyét "aggályos diagnosztikai tévedések" miatt visszavonta volna az angol regisztrációs szervezet. Most a szegedi intézet vizsgálatot indít az ügyben: átvizsgálják a patológus leletértékeléseit, amelyeket az utóbbi időben készített a klinikán.

Az angliai orvosi nyilvántartásból azért törölték a magyar orvost, mert a szigetországban 1300 beteget vizsgált meg, és diagnózisai közül 43 "aggályos" volt. Mint arról tegnap beszámoltunk, a tévesnek tűnő diagnózisok között rákos daganat fel nem ismerése is szerepelt. Magyarországra egyébként semmiféle hivatalos értesítés nem érkezett. Az egészségügyi tárca tájékoztatást kért, s bejelentette: kezdeményezhetik az orvos tevékenységének ellenőrzését, illetve ezzel egyidejűleg egy etikai vizsgálatot.

Dr. Orosz Zsolt, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke szerint Angliában léteznek olyan szakmai szervezetek, amelyek véleménye, jóváhagyása nélkül szinte nem történhet semmi. Magyarországon viszont nem így van. - Személyes konfliktus hozta nehéz helyzetbe a kollégát - így tudja dr. Schaff Zsuzsa egyetemi tanár, a Patológiai Szakmai Kollégium elnöke. - Az az itthon is gyakori eset fordult elő Angliában, hogy a kolléga egyedül diagnosztizált, konzultációs lehetőség nélkül. Már többször kezdeményezték, hogy centralizálják a patológiákat, s oda koncentrálják a vizsgálatokat, ahol akár nyolc-tíz kolléga is láthatja a leleteket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.