Vérengzés egy finn iskolában

A finn rendőrség megakadályozhatta volna a tegnap délelőtti iskolai vérengzést, ha komolyan veszi az interneten fegyverrel pózoló fiatalembert. De nem láttak okot arra, hogy bevonják fegyverviselési engedélyét. Az eredmény: kilenc halott egy finn szakközépiskolában. A 22 éves elkövető a lövöldözés után fejbe lőtte magát, s a tamperei kórházban belehalt sérüléseibe.

A Helsinkitől 330 kilométerre nyugatra fekvő kisváros, Kauhajoki felnőttoktatással foglalkozó szakiskolájába hatolt be kedd délelőtt egy feketébe öltözött, símaszkot viselő fiatalember. Vaktában leadott lövései óriási pánikot okoztak az épületben tartózkodók körében. - Felém fordult, és szó nélkül lövöldözni kezdett. Nem talált el, aztán szerencsémre tárat cserélt. Futottam, ahogy csak bírtam - nyilatkozta a Reutersnek Jukka Forsberg, aki takarítónőként dolgozott az iskolában.

Finnországban nem egészen egy éve volt már egy hasonló iskolai vérengzés. A tuusulai Jokala középiskolában nyolc diák esett áldozatul az ámokfutónak, aki szintén végzett magával. A két eset igencsak hasonlít: a mostani elkövető is az iskola régi diákjának vallotta magát, és az interneten szinte előre figyelmeztetett arra, hogy valamire készül. A magát Mr. Saarinak nevező merénylő négy videoüzenetet töltött fel a YouTube internetes portálra, amelyen egy 22 kaliberes pisztollyal pózol, illetve lövöldöz. "Legközelebb te halsz meg" - fenyegetőzött. Felhasználói profiljában az alábbi bejegyzés is olvasható: "... és hirtelen háború lett és az anyák sikoltoztak. Bosszúból és megtorlásként egy másik háborúért." Sokatmondó, hogy a 22 éves szakácshallgató kedvenc videója az 1999-es amerikai Columbine középiskolában történt vérengzésről készült klip.

A tavalyi eset után Finnországban megszigorították a fegyverviselési szabályokat, többek között 15-ről 18 évre emelték a fegyvertartási engedély alsó korhatárát. A mostani elkövető a hírügynökségek szerint idén augusztusban kapta ideiglenes engedélyét, amit hétfőn akár be is vonhattak volna tőle. Az internetes videóira felfigyeltek a rendőrök, de nem tartották elég veszélyesnek, hogy bevonják tőle az engedélyt. Az 5,3 milliós országban 1,6 millió lőfegyver van (hivatalosan) magánkézben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.