Környezetvédők szerint veszélyben az EU klíma csomagja

A Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a WWF Magyarország és ezen szervezetek nemzetközi anyaszervezetei szerint az EU fel kívánja hígítani saját klíma csomagját és ehhez Magyarország is asszisztál - tartalmazza a környezetvédők közleménye.

 

A környezetvédők nehezményezik az EU Gazdasági Bizottságának (ITRE) véleményét, amely szerint az országok kiválthatnák valódi kibocsátás-csökkentésüket, ha az Európai Bizottság által javasoltnál még több kvótát vásárolnának.

Ha megvalósulna - vélik a tiltakozó szervezetek szakértői -, hogy az országok a csökkentési vállalásuk akár 80 százalékát külső kvóta vásárlásával fedezhetnék, akkor szinte nem is kellene hazai szinten kibocsátást csökkenteniük: 2020-ra a nem-ipari kibocsátásokat mindössze 2 százalékkal kellene csökkenteniük a 2005-ös szintekhez képest.

A közlemény jelzi: az ITRE bizottság olyan módosításokat is támogatott, amelyek alapján az EU államfők által már elfogadott 30 százalékos kibocsátás-csökkentési cél nem lépne automatikusan életbe akkor sem, ha a nemzetközi megállapodás létrejön. Sőt, a bizottság a vállalásokat nem teljesítő országok hatékony szankcionálására sem tett javaslatot - áll a közleményben.

A környezetvédők véleménye az, hogy az ITRE láthatólag enged az ipari lobbinak, amely a szükséges éghajlatvédelmi vállalások alól most ki akarna bújni, pedig sürgős lenne az európai gazdaság éghajlatbarát megújítása.

A Greenpeace, az MTVSZ és a WWF szerint, ha ezek lennének a végső uniós döntések, az aláásná az egész európai klímavédelmet és az unió hitelességét.

A szóban forgó szervezetek különösen nehezményezik a folyamatok magyar vonatkozásait. Szerintük ugyanis Magyarországon, ha lassan is, de halad a klímavédelem ügye. Úgy vélik, hogy az uniós szintű tárgyalásokon azonban a magyar álláspont sokszor lassítaná a folyamatokat, vagy éppen gyengítene az EU-s klíma csomagon.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.