A postaliberalizáció ellen tüntettek a francia postások

A francia közszolgálat szimbólumának számító francia posta részleges privatizációs tervei ellen tiltakoztak kedden a francia postások.

A sztrájkot meghirdető öt szakszervezet szerint a 300 ezer postai dolgozónak a negyven százaléka, a posta vezetősége szerint viszont csak negyede nem vette fel a munkát. Kétszáz postahivatal nem nyitott ki kedden, és a nap folyamán negyven városban több tízezren vonultak utcára.

Az elégedetlenséget Jean-Paul Bailly, a francia posta elnökének augusztusban nyilvánosságra hozott terve váltotta ki. Az európai postai piac 2011-es teljes megnyitására való felkészülés jegyében Bailly a postát 2010 januárjában szeretné részvénytársasággá átalakítani. A vezetőség ugyanakkor kijelentette, hogy az állam többségi tulajdonos marad a postában, ugyanis a posta közszolgálati tevékenységről szóló törvény kimondja: az állami tulajdon nem csökkenthet 50 százalék alá.

A státuszváltással a francia posta az egykori állami vállalatokhoz, a távközlési France Télécomhoz és a gázipari Gaz de France-hoz hasonlóan új forrásokhoz jutna, nevezetesen 2,5 - 3,5 milliárd euróhoz, amelyet a posta elnöke elengedhetetlen tart a konkurensekkel szembeni versenyben való megfeleléshez szükséges fejlesztésekhez, az Európai Unió által 2011-re tervezett postapiaci liberalizálás után.

A szakszervezetek szerint "a kormánynak küldött üzenetük nagyon világos". - A közszolgálat nem azért van, hogy rentábilis, hanem azért, hogy hatékony legyen - jelentette ki Jean-Claude Mailly, a Force Ouvriere (FO) szakszervezet vezetője. A szakszervezetek attól tartanak, hogy a rentabilitás jegyében megközelítőleg 12 ezer vidéki postahivatalt kíván bezárni a kormány, ami elbocsátásokkal járna együtt.

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a státuszváltást a franciák 61 százaléka ellenzi, a Libération című baloldali napilap pedig úgy véli, hogy a kérdésről népszavazást kellene rendezni Franciaországban.

Az ellenzők azzal érvelnek, hogy az uniós postaliberalizáció egyáltalán nem írja elő a státuszváltást, csak a fokozatos piacnyitást. Ennek értelmében a 100 grammnál nehezebb csomagok kézbesítésére már 2003-ban, az 50 grammnál nehezebb küldemények esetében pedig 2006-ban megnyílt a konkurencia előtt a francia postapiac.

A közvélemény nyomására Nicolas Sarkozy államfő egy szakszervezeti vezetőkből és képviselőkből álló bizottságot bízott meg azzal, hogy november végéig készítsenek jelentést arról: mi lenne a legkedvezőbb megoldás a posta számára.

(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.