Elég három hét sugárkezelés is

A szokásos öt vagy még több hét helyett ugyanolyan hatékony a három hét sugárterápia is a mellrákos nőknél - számoltak be tizenkét éves kutatásuk eredményéről kanadai tudósok. Mindez a korai stádiumban diagnosztizált betegekre vonatkozik, akiken göbeltávolítást hajtottak végre, de a rák nem terjedt át a nyirokcsomókra.

A világon évente egymillió, hazánkban pedig hétezer nőről derül ki, hogy mellrákos. Azoknak azonban, akiknek kezelését még a korai stádiumban kezdték meg, olyan jók a túlélési esélyeik (98 százalékuk legalább öt évig él még tovább), hogy puszta megmentésük mellett életminőségük is egyre nagyobb hangsúlyt kap - írta a keddi The New York Times. Észak-Amerikában az utókezelt nők húsz-harminc százaléka kihagyja a sugárterápiát. Sokuk azért, mert nem él olyan közel a klinikához, hogy el tudjon járni a napi dózisra.
 
A kanadai kutatásba több mint 1200 nőt vontak be. Felük öt héten át huszonötször, másik felük három héten át tizenhatszor kapott sugárterápiát - igaz, egyenként valamivel nagyobb adagokban. Ennek hátrányai, így például lassan kialakuló radiológiai sérülések, azonban tíz év elmúltával sem ütköztek ki - ismertette a végeredményt Timothy Whealan, az Ontario tartománybeli Juravinski Rákközpont kutatási igazgatója. A két csoport szinte azonos gyógyulási eredményeket mutatott: a betegség hat-hét százalékos arányban tért vissza, a kezelt mell pedig 70 százalékban "kozmetikai szempontból is jó vagy kiváló állapotban maradt."

Washington

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.