Képes-e "békés gyülekezésre" a szélsőjobbos csürhe?

Stop.hu: egymásnak estek a szélsőjobboldaliak

"A kudarcsorozat után teljes a zűrzavar: miután két hete elmaradt, szombaton kudarcba fulladt a szélsőjobboldal rendszerellenes demonstrációja. Ennek egyszerre oka és következménye, hogy fölbomlott a két évvel ezelőtti tévéostrom óta látható együttműködés: a Jobbik kirúgta a Magyar Gárda vezetőjét, Tomcat Budaházynak és Torockainak esett neki, az eddigi vezető fórum kurucinfótól eddigi hívei sokalltak be: mindenki mindenkit árulással vádol. Mi történik a magyarországi szélsőjobboldalon?" - olvasható a stop.hu elemzéssel és háttérinformációkkal szolgáló terjedelmes összeállításában. (Egymásnak esett a magyar szélsőjobb - Tomcat nekiment Budaházynak és Torockainak>>>>>)
A stop.hu idézi "a Tomcat néven publikáló Polgár Tamás ruhaboltost", aki "erőszakmentes rendezvényt szorgalmazott szombatra, majd a rendőrség könnyű győzelme után maga sem habozott leszögezni a kudarcot, illetve összehasonlítani az áprilisban általa szervezett megmozdulással (habár az idő megszépítheti az emlékeket, mert akkor az sem tűnt egyértelmű sikertörténetnek)."
A stop.hu szerint "a szombat, de már az előtte lévő hetek legnagyobb vesztese a Jobbik. Hiába pozícionálta el magát a legszélről, hiába nyerte meg az országgyűlési választások főpróbájának szánt európai parlamenti (EP) szavazáson listájának élére ugyan a néhány év alatt feministából legalábbis radikális jobboldalivá váló, a kormányellenes szavazók között azonban a 2006. októberi rendőri atrocitások ellenfeleként népszerűnek számító Morvay Krisztinát; a jogásznő a Molotov-koktélokkal harcoló utcai csőcselék előtt mondott beszéde után kezdhetik előről az elmúlt években a Fideszhez pártolt ultranacionalista szavazatok visszaszerzéséhez szükséges imídzs felépítését."
A stop.hu cikkében sorra veszi a szélsőjobboldal bomlásának jeleit, és a következőt írja: a folyamatok "háttérében a korábban a nemzeti ellenállásnak nevezett szubkultúráról nemcsak tudósító, hanem azt tevékenyen szervező, jogállami határokat legalábbis feszegető Kurucinfó mozgása sejlik; az rombolja le, aki létrehozta az egységet? Mi vezetett mindehhez?"
A stop.hu cikke itt olvasható>>>>>

Felfoghatatlan: „Őskeresztény bolt – zsidónak és kutyának belépni tilos!"

"...nehogy azt higgye a zsidó maradék, hogy a Mohácsnál szörnyűbb nemzeti véráldozatunk – a holokauszt és a Don-kanyar – közös felidézésével, tanúságtételemmel körülajnározom! Mert abban a megveszett XX. században, bizony az is elég rosszul vizsgázott. Hiszékeny ostobaságával mindenekelőtt. Ahogy bedőlt az egyenjogúsítás szédítő mákonyának. Ahogy feladta, vagy legalább is minimálisra csiszolta zsidó szokásait, megtartó hagyományait, héber nyelvismeretét, és – amíg tehette – jobban magyarkodott, mint bárki más. Ahogy ragaszkodott a befogadás illúziójához, és bízott a Lovastengerész védelmében még akkor is, amikor már a szomszédos országokban a szakállát tépték, kergették, ütötték, verték, ölték a hozzá hasonlókat. Hogy a cionisták figyelmeztetését sem akarta meghallani, sőt, őket okolta az antiszemitizmus elburjánzása miatt. Ahogy alig néhány hét alatt, vágómarhaként, ellenállás nélkül hagyta magát behajtani a gettókba, a deportálás marhavagonjaiba. És mindmáig hasonló gyerekmesékkel, „a mai, demokratikus elvekre épülő Egyesült Európában ilyesmi többé nem fordulhat elő” önáltatással altatja el, bénítja meg az agresszív „magyarizmussal” szembeni védekezés természetes reflexeit."
A szerző publicisztikája "Az a fránya XX. század!" ímmel a Hetek vélemény-rovatában jelent meg 2008. szeptember 19-én. A publicisztika teljes szövege itt olvasható>>>>>
"Holokauszt-vándorkiállítás a marhavagonokban" címmel számolt be a Kisalföld című lap "Az Élet Menete Alapítvány" holokauszt-vándorkiállításának hétfői győri megnyitójáról.
A főpályaudvaron kiállított marhavagonok előtt megjelent középiskolásoknak a túlélő Fekete János idézte vissza emlékei közül a 64 évvel ezelőtt történt borzalmakat. Fekete János azért vállalta a fiatalok előtti nyilvános szereplést, hogy a holokauszt és más hasonló emberiség elleni bűntettek ne történhessenek meg újra.
 „Őskeresztény bolt – zsidónak és kutyának belépni tilos!" Mai ésszel felfoghatatlan, hogy egykoron bárki is ilyen feliratot tehetett ki üzlete ajtajára - olvasható a Kisalföld cikkében. (A honlapon olvasható hozzászólásokból pedig az is kiderül, hogy van, aki nem tanul a történelemből.)
A cikk itt olvasható>>>>>>

Taps fogadta a cigány tüntetőket

A Magyar Demokratikus Charta szeptember 20-i nagygyűlésének különösen szép pillanatairól írt a Népszava publicistája, Szász István:
"a vakhitű kirekesztéssel szemben e napon e tér visszavette tisztességét – többek közt azzal, hogy a Kossuth tér tapsolt. A cigányoknak, akik hazai történelmünkben először, a folyamatosan rájuk zúduló megaláztatás ellen fellépve megmutatták magukat, és béke-­ menetükkel csatlakoztak a charta tüntetéséhez. Jöttek az ország minden sarkából azok, akik főleg 2006, a demokratikus jogállam megrendülése óta nap mint nap „genetikai bűnözőknek”, gonosztevőknek, ellenségeknek lettek gyalázva; akiknek faluszéli házaira már jóformán magyar virtus benzinbombát dobni, ablakaikon belövöldözni, kisgyermeküket csaknem halálra kövezni. Idős férfiak elővették a ritka alkalmakra tartogatott jobbik ruhájukat, és kicsit zavarban voltak, mikor sokan kezet nyújtottak nekik. Az az öregember is, aki elsírta magát. Csendesen mentegetőzött, azt mondta, hogy „ezt is megértem, tapsolnak a cigánynak”. "
Szász István: Taps>>>>>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.