Francia engedély az elektromos sokkoló használatára

A francia  belügyminisztérium kedden közzétett rendeletének értelmében a körzeti megbízottak is használhatják ezentúl a Taser elnevezésű elektromos sokkolót, eddig engedélyezett fegyverük mellett vagy pedig ahelyett.

Az amerikai Taser elvben nem számít halált okozó fegyvernek, ugyanakkor a célszemélyt átmenetileg cselekvésképtelenné teszi. Franciaországban eddig csak a rendfenntartó erők, a csendőrség és a rendőrség használhatta, mégpedig 2004 óta.

A Taser viseléséhez a polgármestereknek kell névre szóló, egyéni engedélyt kérniük a prefektúrán a körzeti megbízottak számára, akik azt követően sajátítanák el az elektromos sokkoló használatát.

Franciaországban 20 ezer körzeti megbízott dolgozik. Az  elektrosokk-pisztolyt gyártó Taser France vezetője, Antoine Di Zazzo szerint eddig 346 polgármester adott le rendelést Taser X-26-ra, amelynek egységára 1500 euró.   
Az elektromos sokkolót a szakértők a klasszikus fegyvereknél  hatékonyabb eszköznek tartják, amúgy az utóbbi évek egyik  legellentmondásosabb fegyverének számít. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet franciaországi irodája moratóriumot követel a Taser használatára, amíg el nem végeznek "egy alapos és  független vizsgálatot" a sokkoló veszélyeiről. Az ő adataik szerint  ugyanis a fegyver 2001 óta 290 ember haláláért volt felelős az  Egyesült Államokban.

Franciaországban jelenleg 4600 darab X-26-os elektromos sokkoló  van használatban, s a Taser France állítása szerint az Amnesty International adatai nem vonatkoznak a Franciaországban forgalomban  lévő típusra.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.