Gyurcsány: nem szabad megengedni a költségvetés felpuhulását

Nyitottan várja az MSZP az SZDSZ törvényjavaslatát a költségvetési plafon meghatározásról - mondta a két párt vezetőinek megbeszélése után kedden Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki a költségvetés elfogadását tekinti kulcskérdésnek.

A kormányfő elmondta: a pártvezetők helyett az egyeztetés ezt követően parlamenti keretek, frakciók, szakértők között folyik majd a konkrét előterjesztésekről. A szocialisták és a liberálisok közötti megegyezés határidejét firtató kérdésre Gyurcsány Ferenc azt válaszolta: a költségvetés elfogadását tekinti kulcskérdésnek.

Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a politikai kérdések mellett érintették a hétköznapi embereket igazán foglakoztató kérdéseket - költségvetés, adó, szociális kérdések - is. A miniszterelnök szerint egyetértés van a két párt között abban, hogy nem szabad megengedni a költségvetés felpuhulását, a liberális párt ezzel kapcsolatban kiadási plafon törvényt szorgalmaz.

Az adócsökkentéssel kapcsolatban az SZDSZ továbbra is az egykulcsos adótörvényt kíván, ezt az MSZP ellenzi, de  - mint Gyurcsány elmondta - minden javaslatot megvitatnak.

A miniszterelnök kijelentette: "szociálisan perverz a Fidesz-KDNP távhő javaslata az áfa csökkentésről, hisz ez éppen a nagy fogyasztókat segíti".

Az MSZP hajlandó megfontolni a költségvetési plafonra vonatkozó liberális javaslatot, miután az SZDSZ kidolgozta és bemutatta a törvényjavaslat részleteit - mondta Fodor Gábor az egyeztetése után. Az SZDSZ elnöke közölte: a megbeszélésen kérték a kormányt, hogy még határozottabb lépéseket tegyen a költségvetési hiány mérséklésére. Hozzátette: elmondták, hogy a liberálisok számára ebben a formában nem elfogadhatóak a beterjesztett adótörvények és beszéltek a nyugdíjrendszerről is.

Újságírói felvetésre az SZDSZ elnöke azt mondta, a hitelességi  kérdés még mindig fennáll, és a liberális pártnak nincs visszaútja a  Gyurcsány Ferenc vezette kormányba. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a szabad demokraták értelmes kérdésekben készek együttműködni.

(forrás: NOL, MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.