Eladó az osztrák Telekom

A nemzetközi telefóniában is megkezdődött az átrendeződés. A fúzióktól és átvételektől az érintettek költségcsökkentést remélnek. ATelekom Austria éppen partner után néz.

A partnerkeresés gondolata sajátos módon az üzemi tanács elnökétől származik – legalábbis ő, Michael Kolek mondta ki először. Az osztrák vezetékes - és a legnagyobb mobilhálózatot egyaránt magában foglaló konszern összesen jó 15 ezer dolgozóját képviselő szakszervezeti vezető azzal érvel, hogy a TA most még nyerő helyzetben van, megválaszthatja partnerét. Ha azonban nem lép időben, a nagyok valamelyike egyszerűen lenyeli, és akkor már semmi sem menti meg a feldarabolástól. 
   
Boris Nemsic, a 27,4 százalékban állami tulajdonban lévő Telekom Austria (TA) elnöke kicsit várt a válasszal, majd – a helyszínt nyilván nem véletlenül megválasztva – Londonban, egy befektetői értekezleten úgy nyilatkozott, hogy a cég szívesen fuzionálna külföldi stratégiai partnerrel. Mint mondta: ezáltal jó lehetőség nyílna a gyarapodásra és értéknövelésre.
   
Való igaz, az elmúlt időszak történései nem sok egyéb lehetőséget kínálnak e kívánatos fejlődéshez.  Bár a TA részét képező mobil üzletág virágzik, az óriási verseny és az EU tarifa csökkentési előírásai kedvezőtlenül hatnak a nyereségre. A vezetékes hálózat tavaly 220 ezer előfizetőt vesztett (ami persze semmiség a németországi 2 millióhoz képest), ráadásul milliárdokat kell az új technológiákba és az üvegszálas rendszer kiépítésébe fektetni.

Már van is érdeklődő: az egyiptomi Orascom tulajdonosa, a dúsgazdag Naguib Sawiris  állítólag zárt ajtók mögött már tárgyal is a Vagyonügynökséggel.

A partnerkeresés azért is időszerű, mert a többi nemzeti telefontársaság hasonló gondokkal  küzd, s csakúgy mint a légi forgalomban, a nemzetközi telefóniában is megkezdődött az átrendeződés. Ebbe pedig jobb előbb bekapcsolódni, mint később. A fúzióktól és átvételektől az érintettek költségcsökkentést remélnek. A Moody értékelése szerint - ismét csak a légiforgalomhoz hasonlóan – a telefon-ágazatban is legfeljebb négy nagy marad csak talpon, s az osztrák társaság, csakúgy, mint a brit, a portugál, a svájci, az olasz, a holland stb.-  számíthat a bekebelezésre.
   
A fennmaradásra esélyesek már meg is kezdték az akciót. A France Telekom  ajánlatot tett a svéd-finn TeliaSonera megvételére, s csakis az ár miatt nem jött létre Európa legnagyobb telekommunikációs konszernje. Bécsben bizonyosra veszik, hogy a spanyol Telefonica átveszi az olasz Telecom Italiát, amelyben máris 10 százalék részesedése van. A spanyolok étvágya ennél nagyobb,  hiszen a holland KPN-t is kiszemelték. A Deutsche Telekom nemrégiben a görög OTE tulajdonosa lett – s vannak olyan hírek, hogy bevásárlási listáján az osztrák konszern is szerepel.
   
Nemsic készsége a külföldi partner iránt mindenesetre fordulatként értékelhető: korábban minden ilyesmit veszélynek tekintett. Az állami tulajdonrészt most nem tartja akadálynak, úgy véli, a Vagyonügynökség képes lesz dönteni, ha feltűnik egy megfelelő stratégiai partner. A Telekom Austria egyébként kelet-európai (Szlovénia, Horvátország, Szerbia. Koszovó,
Macedónia,Bulgária, Fehér-Oroszország) tevékenysége miatt nem lebecsülendő zsákmány. A Mobilkom összességében 16,5 millió mobil előfizetővel rendelkezik. A már említett nehézségek miatt azonban a konszern nettó eredménye az idei év első felében 18,6 százalékkal esett vissza, a TA papír pedig 30 százalékot vesztett az év elejihez képest értékéből. A piac azonban kedvezően fogadta a partnerkeresés hírét: két százalékkal emelkedett a részvényár.
   
Bécs

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.