Fehérvári huszáros

Az áprilisi csoda, a válogatott világbajnoki A csoportba jutása után itt az újabb magyar hokisbravúr: az Alba Volán osztrák profi bajnokságban szereplő csapata a pénteki, linzi győzelem után vasárnap este, hazai pályán 3:2-re verte a liga címvédőjét, a Salzburg együttesét!

Az előzményekről tudni kell: a székesfehérváriak a szomszédos elitsorozat tavalyi kiírásában utolsóként végeztek, s a mostani évadban is csupán azt a célt tűzték maguk elé, hogy a tízcsapatos mezőny nyolc legjobbja közé kerülnek, ily módon részt vesznek a rájátszásban. Az álmok még most sem merészebbek, amire magyarázat, hogy a szereplők (7 osztrák, 2 szlovén és 1 magyar alakulat) mindössze két fordulón vannak túl.

- Ötvenkét meccs még hátravan, úgyhogy semmi okunk az elbizakodottságra - említi Ocskay Gábor szakosztály-igazgató. - Ugyanakkor már most világosan látszik, hogy edzőnk, Ted Sator jól mérte föl a csapat erejét, amikor a felkészülési mérkőzések után azt mondta, "ez már egy másik Volán".

A sportvezető szerint a társaság tavaly megfizette a tanulópénzt, hozzászokott a liga az itthonitól egészen eltérő miliőjéhez, s a legkevésbé sem mellékes körülmény, hogy a távozó tizennégy játékos helyett olyan friss erők érkeztek, akik "remek ötvözetet alkotnak a régi, magyar maggal".

A védelem két kanadaival (Forsyth, Bonni) egy svéddel (Byström), valamint a korábban a Sparta Prahát is megjárt, dunaújvárosi Jobb Dáviddal izmosodott, miközben elöl a szintén kanadai Nathan Martz és Fekete Dániel játszik Kovács Csaba, Vaszjunyin, Palkovics és ifjabb Ocskay - vagyis a "törzsasztal" tagjai - mellett. Ezzel együtt a két találkozón aratott két 3:2-es siker több mint váratlan.

- A Linz aranyesélyesnek kiáltotta ki magát, s anyagi lehetőségeiről sokat elárul, hogy a csarnokában értékesített ötszáz, úgynevezett VIP-székből annyi bevételre tett szert, amennyi a mi egészéves költségvetésünk - magyarázza a csapatfőnök. - A salzburgiak a legismertebb energiaital-gyártó támogatását élvezhetik, s hozzávetőleg hatszor akkora a büdzséjük, mint a Voláné. Azt gondolom, ezeket a mutatókat sem lehet figyelmen kívül hagyni, amikor az eredményeket értékeljük.

Amúgy a vasárnapi meccs - ahogyan arról már beszámoltunk - egészen különleges véget ért: a már 2:0-ra is vezető magyar bajnok ellen 2:2-re egyenlített a Salzburg, s amikor mindenki a hosszabbításra készült, Palkovics Krisztián bevágta a győztes gólt. Két másodperccel a dudaszó előtt...

- Olyan érzésem volt, mint a tavasszal Japánban, az A csoportos vb-n. Akkor az ukránok elleni, mindent eldöntő mecscsen szereztünk gólt kiélezett helyzetben, olyanban, amelyben a magyar csapatok ritkán szoktak jók lenni, most pedig a finist játszottuk végig egyenes derékkal, és a mieink voltak azok, akik jobban bírták a lelki megpróbáltatásokat. Ez rendkívül reménykeltő a májusi világbajnokság előtt - így Ocskay.

A pazar rajt hatása egyébként máris érződik Fehérváron: eddig 750 szurkolói bérlet kelt el, noha tavaly az egész idényben összesen 680-at értékesítettek. Az említett, nagyjából 1 millió 300 ezer eurós költségvetésnek már "csak" a húsz-huszonöt százaléka hiányzik, s ezt az újabb szponzorok felbukkanásában bízó szakosztályvezetés kezelhető problémának minősíti.

Az Alba Volán legközelebb pénteken lép fel Ljubljanában, majd vasárnap, hazai környezetben mérkőzik a Villach együttese ellen. A telt házas táblát már előkészítették, s azzal kalkulálnak, hogy ki is teszik azt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.