Aggasztó diagnózisok

Tévedések sorozata miatt töröltek egy magyar orvost az angol nyilvántartásból. Ma itthon praktizál. Az egészségügyi tárca azonnali tájékoztatást kért. Téves diagnózisok - köztük rákos daganat fel nem ismerése - miatt töröltek a brit orvosi nyilvántartásból egy magyar orvost. Mintegy 1200 minta került elé, ebből 43-nak a diagnózisa "ad okot aggodalomra".

Az orvos ma a szegedi patológiai klinikán praktizál. Magyarországra semmiféle hivatalos értesítés nem érkezett vele kapcsolatban. Az egészségügyi tárca tájékoztatást kért, s amennyiben a sajtóhírek valósnak bizonyulnak, kezdeményezhetik tevékenységének ellenőrzését, illetve ezzel egyidejűleg egy etikai vizsgálatot.

A Magyar Orvosi Kamara a kötelező kamarai tagság megszüntetését, illetve a testület jogosítványainak csökkentését kárhoztatja az ügy kapcsán.
Dr. Gyenes Géza főtitkár szerint, ha mindez nem következett volna be, egy ilyen esetben etikai vizsgálat indulhatna.

Dr. Orosz Zsolt, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke szerint Angliában léteznek olyan szakmai szervezetek, amelyek véleménye, jóváhagyása nélkül szinte nem történhet semmi. Magyarországon viszont nem. Személyes konfliktus hozta nehéz helyzetbe a magyar kollégát - így tudja dr. Schaff Zsuzsa, egyetemi tanár, a Patológiai Szakmai Kollégium elnöke.

- Az az itthon is gyakori eset fordult elő Angliában, hogy a fiatal kolléga egyedül diagnosztizált, konzultációs lehetőség nélkül. Nálunk a patológiai osztályokon az esetek harminc-negyven százalékában egy, legfeljebb két orvosnak sokszor megfelelő diagnosztikai háttér nélkül kell szakvéleményt adnia - mondja a kollégium elnöke. Már többször kezdeményezték, hogy centralizálják a patológiákat, s oda koncentrálják a vizsgálatokat, ahol akár nyolc-tíz kolléga is láthatja a leleteket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.