Keresik és perelik a városrombolókat

Tizenöt őrizetbe vétel, néhány könnyebb sérült, többmilliós kár a 64 Vármegye szombati "ellentüntetésének" mérlege. A főváros "besokallt", kártérítést követel. A Főkert és a Főkefe ezúttal feljelentést tesz. A szombati rendbontások miatt őrizetbe vett tizenöt személy nem ismert a rendőrség előtt, ez az első előállításuk. A videofelvételek és fotók alapján már szombaton megkezdték a többi randalírozó azonosítását is, és rendőrségi források szerint bizonyosan lesznek közöttük notórius rombolók.

Ha korábban valamilyen büntetést is kaptak, és az elévülési idő nem telt le, most súlyosabb következményekre számíthatnak.

Legalábbis azok, akiket sikerül fellelni. A 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom felhívására a Hősök terén gyülekező tüntetők jó része ugyanis az azonosítást megnehezítő símaszkot húzott a fejére. A módszer egyelőre bevált: a Police.hu weblapon még nem keresnek senkit. A rendőrök mindazonáltal bíznak benne, hogy a kámzsa ellenére - elsősorban a ruházat alapján - jó néhány embert sikerül majd felismerniük. A tizenöt őrizetbe vett személyt már szabadon engedték. Ellenük hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, illetve tiltott önkényuralmi jelkép viselése miatt büntető- vagy szabálysértési eljárást indítanak.

A Hősök teréről induló szombati ellentüntetés és az azt követő rendbontások után a közterület takarítására az előzetes becslések szerint több mint kétmillió forintot költöttek. Az utcabútorok és a felbontott burkolatok pótlása, illetve helyreállítása szintén milliós kiadást jelent. Ezek a számok csak a főváros kezelésében levő területeken keletkezett károkat tartalmazzák.

A zavargások során öt rendőr és néhány civil is megsérülhetett, ám ez utóbbiak száma bizonytalan. Ami tény: az Index munkatársát a Hősök terén a Tomcat néven ismert szélsőséges tüntetésszervező előbb durván szidalmazta, majd többen bántalmazták.

A kár az eddigi becslések szerint néhány millió forint - vagyis olcsóbban megúsztuk, mint 2006 szeptembere óta bármikor -, ennek ellenére kérdéses, hogy megint a közösből állják-e a számlát. Valószínű, hogy igen, bár a rendőrség még nem döntött arról, tesz-e kísérletet a kár összegének behajtására. A veszteséglistán szerepel egy felgyújtott Skoda Octavia és néhány pajzs is.

A gyülekezési törvény szerint "a szervező a károkozóval együtt egyetemlegesen felel" - feltéve, hogy a rongálás az engedélyezett demonstráció helyszínén következik be. Ám a szokásos forgatókönyv, hogy amint kitör a balhé, a rendezők sietve közlik, hogy a tüntetést befejezettnek tekintik. Ettől kezdve a szervezőt már nem lehet felelőssé tenni.

De akkor kit? Mindenkit egyenként. Ehhez meg kell találni és azonosítani azt, aki kitépett egy jelzőtáblát, aki felgyújtott egy kukát, rosszabb esetben egy vízágyút vagy rendőrautót, aki felszedett pár kockakövet, aki porrá zúzott néhány utcabútort.

A főváros most mégis lépni akar. Tűrhetetlen, hogy szélsőjobboldali tüntetések álarcba burkolózó résztvevői után a főváros lakóinak adóforintjaiból kell a károkat helyreállítani - szögezte le kérdésünkre Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes. Hagyó felkérte a Főkert Kft. és az FKF Zrt. vezetőit, hogy tegyenek büntetőfeljelentést.

A várospolitikus határozottan támogatja a Bárándy Gergely által jegyzett jogszabálytervezetet, amely szerint ilyen esetekben a rendezvény főszervezője teljes körűen feleljen a megmozdulás során keletkezett károkért.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a budapesti Clark Ádám térre, a Roosevelt térre, a Kossuth térre, valamint a Hősök terére 2008. szeptember 20-ra bejelentett demonstrációk kapcsán megállapította: a rendőrség jogszerűen oszlatott. Ugyanakkor fölhívta a figyelmet arra, hogy az ellentétes érzelmű tüntetők keveredését a helyszínt biztosító rendőrök nem akadályozták meg megfelelően. Így nem zárható ki, hogy a rendőrség a tömegkezeléssel összefüggésben nem tett maradéktalanul eleget az állam alapjogvédelmi kötelezettségének. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.