Tarr felhagy a filmmel?

Holnap kerül a franciaországi mozikba Tarr Béla A londoni férfi című Simenon-földolgozása - tudtuk meg a Párizsi Magyar Intézettől. A cannes-i nemzetközi filmfesztivál versenyében is szerepelt alkotás díszbemutatója, amelyet a PMI is támogatott, már lezajlott szeptember 8-án a párizsi la Pagode moziban. Ezen részt vett a rendező mellett a filmhez alapul szolgáló kisregény írójának fia, John Simenon is.

A díszbemutatón szokásos kérdések és válaszok között - a PMI tájékoztatása szerint - ezúttal váratlan bejelentés történt. Tarr Béla egy kérdésre felelve elismerte: jelenleg már utolsó filmjén dolgozik. Későbbi tervei között inkább a festés, a fotózás és az írás szerepel. Szeretné kerülni ugyanis a "befutott filmrendező" számára vállalhatatlan szerepét. De mi lehet az utolsónak, legalábbis most utolsónak szánt, készülő filmalkotás? Erről - korábbi filmjeihez hasonlóan - nem akar beszélni a rendező. Mint ahogy most napvilágot látott meglepő döntésének körülményeiről sem.

A Tarr-filmek franciaországi fordítását és DVD-kiadását jegyző Clavis Films képviselője egy korábbi rendezvényen számolt be arról, hogy a rendező előző alkotásai közül a Sátántangó az egyik legkeresettebb magyar alkotás a francia piacon. A hét és fél órás mű a nyáron Amerikában is megjelent lemezen, rangos sajtóméltatásokkal kísérve. A londoni férfi mostani amerikai bemutatója azonban vegyes fogadtatásban részesül. A New York Times kritikusa elsősorban a film lassúságát emeli ki, amelyet formalizmusnak tart.(V. Gy.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.