Livni megbízást kapott kormányalakításra

Cipi Livni izraeli külügyminiszter megbízást kapott hétfőn Simon Peresz elnöktől a következő kormány megalakítására - jelentette az izraeli közszolgálati rádió, egy hivatalos közleményt idézve.

A közlemény szerint az államfő a politikai pártokkal folytatott konzultációk után (a várakozásoknak megfelelően) a hatalmon lévő Kadima párt új vezetőjét, Livnit bízta meg kormányalakítással.

Livninek 42 napja van, hogy olyan koalíciós kormányt alakítson, amely a parlamentben többséggel bír. Ha ez nem sikerül neki, 90 napon belül előre hozott választásokat kell tartani Izraelben. (A legfrissebb közvélemény-kutatások eredményei szerint a Benjamin Netanjahu vezette jobboldali Likud párt nyerne, ha most rendeznének   választásokat.)

A kormányalakítással megbízott politikusnő közölte megbízatásának átvétele után újságírókkal: fő törekvése, hogy olyan stabil kormányt alakítson, amely a rendesen 2010 tavaszán esedékes következő választásokig fennmarad. Felszólította Netanjahu pártját, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket, és alakítsanak együtt nemzeti egységkormányt.

Livni már a megbízás átvétele előtt tárgyalt több párt vezetőivel a kormányalakításról. Médiajelentések szerint az Izraeli Munkapárt vezetőjével, Ehud Barakkal folytatott vasárnap esti beszélgetése "nagyon jól alakult". Livni megígérte, hogy "teljes értékű partnerként" fogja kezelni a munkapártot, ha részt vesz koalíciós kormányában.  Barak maga is úgy vélekedett a vasárnapi megbeszélésen, hogy nemzeti egységkormányra lenne szükség, a Likud részvételével. A Likud vezetője, Netanjahu azonban többször is síkraszállt az utóbbi időkben az előre hozott választásokért.

Vasárnap lemondott a korrupcióval gyanúsított Ehud Olmert miniszterelnök, de ügyvezető kormányfőként hivatalában marad az új kormány megalakulásáig. Olmert volt a legnagyobb kormánypárt, a Kadima elnöke is. Szerdán választották meg utódjául a párt élére a jogász képzettségű, ötven esztendős külügyminiszter asszonyt, egykori titkos ügynököt.

A balközép Kadimáé a legnagyobb frakció az izraeli parlamentben, de távol áll attól, hogy egyedül kormányt tudjon alakítani; a kneszet 120 tagja közül 29 a Kadima képviselője.

Az izraeli belpolitikai bizonytalanság miatt még halványabb lett annak reménye, hogy Izrael békét köthet a palesztinokkal még az év végéig, amint az amerikai kormány által szervezett 2007 novemberi annapolisi értekezleten előirányozták.

(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.