Változik a pártalapítványok finanszírozása

Az Országgyűlés csaknem egyhangúlag fogadta el az alkotmányügyi bizottságnak azt a javaslatát, amelynek értelmében októbertől az eddigi mandátumarányos helyett szavazatarányossá válik a pártalapítványok költségvetési támogatása. A döntéshez a jelenlévők kétharmadának igen szavazatára volt szükség.

A pártok működését segítő tudományos ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző alapítványokkal összefüggő törvénymódosításra azért volt szükség, mert az Alkotmánybíróság áprilisban kimondta: alkotmányellenes, hogy költségvetési támogatásra csak azok a pártalapítványok jogosultak, amelyeket előzőleg legalább két egymást követő parlamenti ciklusban frakcióval rendelkező párt alapított.

E szabály alapján az ötszázalékos eredménnyel éppen bejutott új párt és az ugyanolyan eredményt elérő, de a parlamentben már korábban frakcióval rendelkező régi párt alapítványának támogatása között akár százszázalékos eltérés is lehet - olvasható az Ab indoklásában.

Az új számítási módszer szerint az MSZP Táncsics Mihály Alapítványa éves szinten 24,9 millió forinttal, a Fidesz Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványa 61,5 millió forinttal kap több állami támogatást.

Rosszabbul jár viszont a másik három ellenzéki párt: az MDF Antall József Alapítványa 29,6 millióval, az SZDSZ Szabó Miklós Alapítványa 28,8 millióval és a KDNP Barankovics István Alapítványa 52,9 millió forinttal kap kevesebbet a büdzséből.

A parlamenten kívüli MIÉP viszont támogatáshoz jut: 25 millió forintot könyvelhetne el.

Jelenleg az MSZP 519 millió, a Fidesz 403 millió, az MDF 95,5 millió, az SZDSZ 117 millió és a KDNP 124 millió forintos költségvetési támogatást kap évente alapítványai működtetéséhez.

A parlament nagy többséggel fogadta el az alkotmányügyi bizottság előterjesztését: a javaslat minősített többséget igénylő részét 367-en támogatták, ketten nem; a feles többséget igénylő passzusokra 368-an voksoltak igennel, ketten nemmel. A két nem szavazatot Pető Iván (SZDSZ) és független Tóth András adta le mind két esetben.

A képviselők döntöttek a törvény sürgős kihirdetéséről is.

Az alkotmányügyi bizottság előterjesztéséhez egy módosító javaslat érkezett Horn Gábortól (SZDSZ), ezt azonban elutasították. Horn Gábor azt javasolta, hogy ne októbertől, hanem az év végétől változzon meg a támogatási rendszer.

Csiha Judit, az alkotmányügyi bizottság elnöke a törvényjavaslat záró vitájában elmondta: a törvényjavaslat eleget tesz az Ab-határozatának úgy, hogy az Ab által már korábban alkotmányosnak talált szabályozást a pártalapítványokra vonatkozóan is irányadónak tekinti.

"Ez teszi lehetővé az öt százalékot el nem érő, de az egyszázalékos támogatást meghaladó pártok állami költségvetésből való részesedését, és ennek analógiájára készült el a törvényjavaslat" - fogalmazott Csiha Judit.

Az alkotmányügyi bizottság hétfőn délelőtt az SZDSZ elutasítása mellett döntött a törvényjavaslat benyújtásáról, a házbizottság rendkívüli ülésén pedig a pártok megállapodtak, hogy házszabálytól eltéréssel a képviselők négyötödének támogatásával még hétfőn sort kerítenek az együttes általános és részletes vitára, valamint a határozathozatalra.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.