Szélsőségeseket tartóztattak le Jemenben az amerikai követség elleni merénylet után

A jemeni hatóságok letartóztattak hat muzulmán szélsőségest; annak az iszlamista csoportnak az öt tagját és vezetőjét, amely jelentkezett a múlt héten a szanaai amerikai nagykövetség épületénél végrehajtott robbantásos merénylet elkövetőjeként.

A letartóztatásokról szóló bejelentést vasárnap tették közzé egy olyan internetes honlapon, amelyet a jemeni hadsereg üzemeltet.

A közlés szerint horogra akadt a magát Iszlám Dzsihádnak nevező szervezet állítólagos vezére is, bizonyos Abu Gait al-Jamani, akinek az aláírása szerepelt a csoport fenyegető üzenetein.

Az internetes közlemény mindazonáltal nem említi a 13 ártatlan ember és hat támadó halálával járó szerdai merényletet: a tájékoztatás szerint a hat személyt azért tartóztatták le, mert külföldi nagykövetségek, köztük Szaúd-Arábia és Nagy-Britannia jemeni képviselete elleni merényletekkel fenyegetőzött.

A magát az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozónak mondó csoport múlt heti közleményében - amellett, hogy vállalta az amerikai diplomáciai képviseletnél gépkocsiba rejtett pokolgépekkel elkövetett kettős robbantást - azzal fenyegetőzött, hogy támadást intéz a brit és a szaúdi nagykövetség ellen, és végez magas rangú jemeni állami tisztségviselőkkel, ha az arab ország hatóságai nem engedik szabadon a csoport bebörtönzött tagjait.

A szerdai volt a legsúlyosabb merénylet Jemenben a Cole amerikai hadihajó ellen 2000-ben, illetve két évre rá a Limburg francia tartályhajó ellen elkövetett robbantás óta.

(MTI/Reuters)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.