Kompromisszumok a Mexikói úton

Mégis támogathatónak tartja a Mexikói úti végállomásra tervezett komplexum megépítését a zuglói Fidesz, ha Weinek Leonárd polgármester 10 pontos feltételrendszerének figyelembevételével valósul meg. Ettől a beruházó sem zárkózik el - értesültünk.

A helyi civilek tiltakozása közepette irodákat, bevásárlóközpontot és szállodát tervez építeni a földalatti Mexikói úti végállomásán, a BKV területén a Raiffeisen Ingatlanfejlesztő által gründolt SCT Millfav nevű projektcég. A cég félmilliárdot fizetett a közlekedési vállalatnak, hogy 99 évre bérbe kapja annak négyhektáros területét, emellett vállalta, hogy rendbe rakja a végállomást, a főváros ott lévő parkolóját pedig 400 P+R hellyel váltja meg.

A terv azonnal kinyitotta a bicskát a civilek zsebében, akik azt követelték, hogy a városrész képviselő-testülete ne hagyjon jóvá olyan szabályozási tervet, amely lehetővé tenné a szerintük elviselhetetlen monstrum megépítését. Azzal érveltek, hogy a komplexum irgalmatlan forgalmat generálna a kertvárosias negyedben, tönkretenné a kiskereskedelmet, pokollá tenné a környékbeliek életét.

Zugló polgármestere, Weinek Leonárd megbeszéléssorozatot kezdeményezett, a civiliáda bevonásával. Júliusban új, immár közösen összerakott tervet tártak a testület és nyilvánosság elé, ebben a városrész vezetői és az építtető szerint visszafogottabbak voltak a méretek és a léptékek, az ellenzék és a lakók szószólói szerint azonban még nem eléggé.

Szeptember elején új szabályozási tervkoncepcióval álltak elő, amelyben ugyan már szerepelt a civilek által áhított park, és a Columbus utca elrekesztése a forgalom elől, az ellenzék mégsem szavazta meg. Holott a legelső, 2005-ös koncepció sokkal engedékenyebb volt és sokkal nagyobb beépítettséget tett volna lehetővé. A szavazás után Weinek közzé tett egy tízpontos csomagot, amelyben egyebek mellett térfigyelő kamerákat, zajvédő falat, alacsony épületeket, sok zöldfelületet és kulturális célú közteret vár a beruházótól. Az ellenzők egy része még így sem tudott megbékülni a koncepcióval.

Weinek Leonárd érdeklődésünkre közölte: gyökeresen megváltozott az ellenzék hozzáállása. A napokban megbeszélést folytatott a kerületi Fidesz-elnökkel, a helyi Fidesz-frakció vezetőjével és az előző, szintén fideszes polgármesterrel. A fideszesek azzal álltak fel az asztaltól, hogy a 10 pont szellemében támogathatónak tartják a projektet - mondta Weinek, hozzátéve: a beruházó is respektálhatónak nevezte a feltétellistát. A kerületi Fidesz-elnök, Gyügyei Attila érdeklődésünkre megerősítette: a tíz pont mentén valóban támogathatónak látják a beruházást, bár még nekik is vannak feltételeik, amelyeket szeretnének hozzácsapni a lajstromhoz. Weinek ezt magától értetődőnek tartja, mi több, elárulta: neki is lesznek még kiegészítései.

A polgármesternek ezzel együtt elege lett abból, hogy az egész Millfav-ügy politikai játszmává vált, és hogy az ellenzők úgy mutogatnak rá, mint a környéken lakók életét megrontó projekt legfőbb felelősére. A telek nem a kerületé, hanem a BKV-é (tehát a fővárosé), a tervet még a Fidesz-érában hagyták jóvá, és ő annak ellenére vonta be a civil szférát az egyeztetésekbe, hogy ez nem lett volna kötelessége - ilyen egyébként még sohasem volt Zuglóban - szögezte le. Megjegyezte: ha annak idején nem indulnak be a kerekasztal-megbeszélések, még mindig ott tartanánk, mint 2005-ben, márpedig az akkori szabályozási terv szerint a BKV-területet gyakorlatilag akár az utolsó négyzetcentiig be lehetett volna építeni; ma már a felét se.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.