A félelem ellen itt - a félelemért ott

Felgyújtott autó, megviselt macskakövek - egyfelől. A szélsőségek elleni tiltakozás kétfelől - másfelől. Szombaton a Magyar Demokratikus Charta rendezvényén lévők - kiegészülve roma demonstrálókkal - hitet tettek a félelem nélküli lét mellett, miközben az ellenük gyülekező szélsőségesek félelmet gerjesztettek. Czene Gábor, Lencsés Károly és Nyusztay Máté jelentése.

Rengeteg rendőr fogadta szombaton a roma békedemonstrációra érkezőket a képviselőház melletti Olimpiai parkban. Felettük helikopter körözött, a tüntetésre kijelölt területet fémkordon vette körül.

Egyre sorjáztak a roma csoportok, bár ahhoz képest, hogy a rendezvényt minden idők legnagyobb roma demonstrációjaként hirdették meg, kevesen gyűltek össze: úgy ezren. A cigány közélet prominensei közül is sokan hiányoztak, viszont jelen volt Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője, aki korábban politikailag elhibázottnak minősítette a demonstrációt. És miközben Farkas Flórián, a Lungo Drom fideszes elnöke jó előre jelezte távolmaradását, szervezetének több helyi csoportja képviseltette magát.

A beszédek a szélsőjobb elleni összefogásra buzdítottak, mígnem Daróczi Ágnes, a Phralipe alelnöke szóba hozta azt, amire a legkevésbé lehetett számítani: az olaszliszkai gyilkosságot. - Nem ismertem, de személy szerint is gyászolom Szögi Lajost - hangsúlyozta többször is. - A tragédia, ami vele történt, megbocsáthatatlan. De az ő értelmetlen halála elég ok-e arra, hogy gyűlöljenek bennünket, csak azért, mert cigánynak születtünk?

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke szerint a rendezvény annak bizonyítéka, hogy a romáknak sikerült saját ügyüket a pártérdekek fölé helyezni: ez az "új kezdet" napja.

- Soha többé fasizmust! - skandálták az egybegyűltek, majd a rakpartra indultak. A Dunába lőtt áldozatokra emlékeztető vascipőknél kimostak egy árpádsávos zászlót, hogy jelképesen megszabadítsák a rárakódott mocsoktól. - Lemostuk a gyalázatot! - jelentette be Kolompár Orbán. A romák menete ezután a Roosevelt térre ért, hogy csatlakozzon a chartás felvonulókhoz. Velük együtt a Magyar Demokratikus Charta összejövetelén úgy ötezren vettek részt.


"Nyílt provokáció a magyarság ellen"

Lemondott a Magyar Gárda országos főkapitánya

Lemondott a Magyar Gárda országos főkapitánya. Dósa István azért távozik, mert szerinte a Jobbik és annak vezetői elárulták a mozgalmat. Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke erre közleményben úgy reagált, hogy Dósa az eltelt egy évben a rá nehezedő felelősség súlya alatt megroppant.

- Nem ahhoz kell bátorság, hogy valaki a gonoszt hívja segítségül vagy brutális szavakat mondjon, hanem ahhoz, hogy Magyarország újra összekapaszkodjon. Minden igaz hazafi kötelessége, hogy tanuljon meg szeretni, és ne gyűlölni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Charta tüntetésén. Ezen részt vett és felszólalt Konrád György író, a Demokratikus Charta egykori alapítója is. A többi alapítóval - Farkasházy Tivadarral és Vitányi Ivánnal - ugyanazt tették, mint a kilencvenes évek elején: piros, fehér és zöld esernyőt nyitottak ki, amely arra volna hivatott, hogy megvédje az országot a barna esőtől, vagyis a náci eszméktől.

Talán fél óra sem telt el a kormányfő felszólalása után, amikor ellentüntetők egy csoportja a Szabadság tér környékén a hazafelé tartó chartásokra támadt, fenyegette, majd ütlegelte őket. A Hősök teréről jöttek. A szélsőjobbosok a kommunizmus és a "cigánybűnözés" áldozataira emlékezve szólították oda híveiket. A kezdetben néhány száz fős társaságot Vona Gábor Jobbik-vezér és a párt európai parlamenti listavezetője, Morvai Krisztina, valamint Toroczkai László és Budaházy György izgatta harcra. Az egyre agresszívabb és nagyobb tömeg az Andrássy, majd a Bajcsy-Zsilinszky úton érte el a Szabadság teret. Eredetileg - az antifasiszta cipőjelképet az ellenkezőjére fordítva - használt cipőket akartak elhelyezni a szovjet katonai emlékműnél, de ebből cipő-, petárda- és sörösdobozzápor lett, amit a rendőrök könnygázgránátokkal viszonoztak. A térről szétspriccelt az ekkorra már két-háromezer fősre duzzadt tömeg, majd úgy este nyolcig harcoltak folyton változó helyszíneken a korábbiaknál határozottabban és szervezetten fellépő rendőrökkel. (Az Index két munkatársát így is megtámadta és megrugdosta a Hősök terénél a radikális Polgár Tamás, Tomcat blogger és csapata.)

"A jobboldal egésze, az nem ilyen"

Egy rendőrautóra Molotov-koktélt dobtak, néhány padot és kukát felborítottak, a tűzcsapokat megnyitották - ezt leszámítva, aránylag kis lángon égett a "nemzeti ellenállás". A randalírozás során tizenöt embert állítottak elő - őket tegnap elengedték, az eljárás ellenük folytatódik. Az összecsapásokban öt rendőr sérült meg.

A rendszerváltás utáni időszak legnagyobb pártfüggetlen tömegrendezvényére készül több tucat civil szervezet. A Tarka magyar! elnevezésű felvonulásukkal az erőszak és a kirekesztés ellen tiltakoznak október 4-én. Szerintük a Magyar Demokratikus Charta e célt nem tudja elérni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.