Sólyom együttműködésről tárgyalt Ecuadorban

A kétoldalú és régiók közötti együttműködés fejlesztéséről tárgyalt Sólyom László köztársasági elnök Quitóban Rafael Correa Delgado ecuadori elnökkel, kezdeményezve, hogy vendéglátója csatlakozzon a környezetvédelem ügyét szívükön viselő "zöld elnökök" hálózatához.

A magyar-ecuadori államfői tárgyalásokat szombat este - budapesti idő szerint már vasárnap hajnalban - tartották Quitóban, a Carondelet-palotában.

A csúcsszintű magyar-ecuadori találkozót eredetileg péntekre tervezték, de a köztársasági elnök gépének csaknem kilenc órás késése miatt másfél nappal elhalasztották. Az ecuadori vendéglátóknak ugyanakkor sikerült beütemezniük az összes eredetileg eltervezett magas szintű kétoldalú programot, beleértve a plenáris tárgyalásokat, a fogadtatási és búcsúztatási ceremóniát, s a díszvacsorát is a pohárköszöntőkkel. A két elnök kölcsönösen kitüntetéseket is átadott egymásnak: Sólyom László az Ecuadori Köztársaság Érdemrendjének Nagykeresztjét vehette át a láncokkal, míg Correa Delgado a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét a láncokkal kitüntetést kapta.

Sólyom László budapesti látogatásra hívta meg ecuadori vendéglátóját, s egyúttal meghívta, hogy vegyen részt a "zöld elnökök" budapesti konferenciáján. A meghívást Correa Delgado köszönettel elfogadta.

A quitói államfői tárgyalásokon a köztársasági elnök ösztöndíjas programokat kezdeményezett, utalva arra, hogy számos magyar egyetemen folyik angol nyelvű képzés. Beszámolt arról is, hogy a vízumok ügyintézésén is könnyítenének: várhatóan valamelyik európai uniós tagország quitói nagykövetségének segítségével Ecuadorban is magyar vízumhoz lehet jutni a jövőben.

Sólyom László szavai szerint Ecuador Latin-Amerika kapuja lehet Budapest számára. Kitért arra, hogy Magyarország szorosabbra akarja fűzni kapcsolatait az euroatlanti térségen kívüli demokratikus országokkal. "Barátaink között tartjuk számon Ecuadort, és ezt a kiemelt figyelmet tükrözi mostani látogatásom" - mondta a köztársasági elnök, hangsúlyozva: uniós országként Magyarország szorgalmazza, hogy növekedjék az Európai Unió figyelme Latin-Amerika iránt. A térséget a közös kulturális értékrendszer, a demokrácia erősödése és a gazdaság fejlődése az EU természetes partnerévé teszi - fogalmazott.

Sólyom nagyra értékelte Ecuador elkötelezettségét a természeti környezet megóvására, az országot jellemző páratlan biodiverzitás megőrzésére, és az ennek érdekében hozott példaértékű intézkedéseket. Ezzel összefüggésben hívta fel vendéglátója figyelmét az általa kezdeményezett "zöld elnökök" hálózatában való részvételre.

A köztársasági elnök derűlátón értékelte az EU és az Andok Közösség között megkezdett társulási tárgyalásokat. Magyarország osztja a huszonhetek közös álláspontját, amely szerint az Andok Közösség egyes országaival azok sajátosságainak figyelembe vételével kell tárgyalni, s támogatja az Európai Unió jelentős összegű felajánlását az Andok országainak, a kábítószer elleni együttműködés, illetve a belső integráció megerősítésére - mondta Sólyom László.

A magyar-ecuadori államfői találkozón a köztársasági elnök ugyanakkor sajnálattal állapította meg, hogy a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi együttműködés fejlesztése - ami szintén fontos feladat lenne - jelenleg sajnálatosan elmarad a politikai kapcsolatok mögött, a múltban elért komoly eredmények ellenére. Sólyom László vasárnap a chilei fővárosban folyatja latin-amerikai körútját.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.