Pokolgépes merénylet Iszlámábádban

Feltehetően öngyilkos akció történt a pakisztáni főváros központjában, a Marriott luxusszálloda bejárata előtt. Az iszlámábádi pokolgépes merénylet halálos áldozatainak számát folyamatosan felfelé korrigálják a helyszíni tudósítások: immár 60 halottról és kétszáz sebesültről írnak.

Nem végleges adatok szerint legalább 60 halálos áldozata és több mint 100 sebesültje van a szombati iszlámábádi öngyilkos merényletnek, amelyet a pakisztáni főváros Marriott luxusszállodája ellen követtek el. A terrorakciónak nincs magyar áldozata. A pakisztáni belügyminisztérium közlése szerint a merényletben legkevesebb két külföldi vesztette életét.

A merényletet, amelyhez valószínűleg több mint egy tonna robbanóanyagot használtak fel, a pakisztáni főváros központjában, a luxusszálloda bejárata előtt hajtották végre. A kamikáze egy teherautóval robbantotta fel magát, még mielőtt a biztonsági ellenőrzésig eljutott volna.

A Dawn pakisztáni tv-csatorna belügyi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy feltehetően volt egy másik öngyilkos merénylő is, aki a szállodán belül robbantotta fel magát. A Geo Tv viszont megszólaltatott néhány szemtanút, akik elmondták: a teherautós kamikáze figyelmeztette a hallban tartózkodókat, hogy három percük van a menekülésre. Az épület nagy része lángokba borult, a rendőrök még mindig mentik a bent rekedtek, és félő, hogy a szálloda összeomlik.

Zardari beszéde után robbantottak

A terrorcselekmény nem sokkal azután történt, hogy Aszif Ali Zardari, az ország új elnöke beszédet mondott a parlamentben. E beszédnek egyik fő hangsúlya éppen a terrorizmus elleni harc volt, de Zardari arról is beszélt, hogy erre hivatkozva nem sértheti meg senki Pakisztán szuverenitását.

A robbanás pillanatában éppen fogadást tartottak a Marriottban az államfő tiszteletére, amelyen részt vett a Világbank küldöttsége, valamint számos külföldi diplomata is. A szálloda a szélsőségesek számos támadása ellenére évek óta külföldiek, üzletemberek és pakisztáni politikusok kedvenc találkozóhelye. 2001 őszén itt volt a tálibok elleni afganisztáni invázióról tudósító nemzetközi média központja.

Meghalt a cseh nagykövet

Életét vesztette Csehország pakisztáni nagykövete az öngyilkos merénylet következtében - jelentette be vasárnap Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő. Ivo Zdárek, aki a nyáron érkezett Vietnamból pakisztáni állomáshelyére, ideiglenesen a Marriott szállodában lakott. A robbanást követő percekben munkatársai kétszer is beszéltek telefonon a nagykövettel, aki épnek és egészségesnek mondta magát, de segítséget kért ahhoz, hogy ki tudjon menekülni.

A német külügyminisztérium vasárnap közölte, hogy a merényletben legalább hét német állampolgár sebesült meg. A dán külügyminisztérium arról számolt be vasárnap, hogy egy diplomatája valószínűleg meghalt, egy másik pedig könnyebben megsebesült.

Iszlám szélsőségesek vállalták a robbantást

A Headlines Today indiai hírtelevízió szerint a merényletet a Tahrik-e-Taliban nevű, az al-Kaidához közelálló iszlám szélsőséges szervezet vállalta.

Pakisztánban az idén közel 1200-an haltak meg az al-Kaida terrorista hálózathoz kötődő iszlamisták és a tálibok által elkövetett merényletekben. A legsúlyosabbat éppen egy hónapja, augusztus 21-én követték el az Iszlámábád közelében fekvő legnagyobb pakisztáni fegyvergyár ellen. Abban a támadásban 64-en haltak meg.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt elítélte az iszlámábádi merényletet. A Fehér Ház közleménye szerint a terrorcselekmény "emlékeztet arra a fenyegetésre, amellyel mindenkinek szembe kell néznie", egyúttal megerősítette: az Egyesült Államok kiáll Pakisztán demokratikusan megválasztott kormánya mellett a terrorizmussal szembeni kihívásban. Az EU-bizottság megdöbbenésének adott hangot, és szolidaritásáról biztosította Iszlámábádot.

- Nincs magyar sérültje a szombati iszlámábádi merényletnek - mondta Mátyus Sándor, az iszlámábádi magyar nagykövetség első beosztottja, konzul. Elmondta, hogy a magyar kolónia tagjai közül senki sem sérült meg a robbanásban, csupán magyarok lakta házak szenvedtek kisebb sérüléseket. Így volt ez a magyar nagykövetség épületének esetében is, amelynek több ablaka betört. A robbanás erejét jelzi, hogy a nagykövetség két kilométerre van a Marriott-tól. A külképviselet mozgásuk szigorú korlátozásra szólította fel a Pakisztánban élő magyarokat és tovább erősítették a nagykövetség körüli, amúgy is szigorú biztonsági intézkedéseket.

(MTI/NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.