Navracsics szerint a kormány hiszterizál

Navracsics Tibor szerint a kormány hiszterizálással, az ellenzék ellenségként kezelésével és a titkosszolgálatok felhasználásával próbál hatalmon maradni.

A kormány "sok esetben a demokratikus politizálás eszköztárán kívül eső hatalomtechnikai eszközökkel próbálja meghosszabbítani hatalmát, vagy legalábbis elérni, hogy a ciklus végéig hatalom maradjon" - fogalmazott Navracsics Tibor az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és a Barankovics Alapítvány közös rendezvényén.

Ilyen kormányzati eszközként említette a közvélemény hiszterizálását, azt, hogy az ellenzéket ellenségként kezelik, és ilyen - mondta - az utóbbi időben a titkosszolgálatok "különös érdeklődése a politikai élet fejleményei iránt". Szerinte a jelenlegi politikai elit belátása hiányzik ahhoz, hogy meg lehessen tartani az előre hozott választásokat, és megkezdődhessen az ország kivezetése a jelenlegi válság közeli helyzetből.

"Az a felismerés, hogy a leghamarabban, a legjobban úgy tud kijönni az ország ebből a válság közeli helyzetből, ha új választásokat írunk ki, és egy új parlament alakul, amelynek többségét élvező kormány jöhet létre", hiányzik a mostani kormányzó elitből - mondta a fideszes politikus. Az előre hozott választások másik két feltétele már teljesült. Így egyrészt a 2006-os választások óta tartalmi szempontból alapvetően megváltozott a helyzet, hiszen a kormány más programmal állt elő megalakulását követően, mint amit a kampányban ígértek a szocialisták, másrészt az MSZP-SZDSZ koalíció felbomlásával strukturálisan is más helyzet alakult ki.

Szerinte a kormánynak nincsen olyan programja, amelyet az Országgyűlés szentesített volna, ezért terjesztette az Országgyűlés elé azt a határozati javaslattervezetet, hogy a Ház vitassa meg és szavazzon Gyurcsány Ferenc Megegyezés című programjáról. "Ez a kisebbségi kormány programja, akkor viszont szavaznia is kell erről az Országgyűlésnek" - hangsúlyozta a politikus.

Úgy vélte, 1990-óta, amióta polgári demokrácia van Magyarországon, soha ilyen élesen, ilyen meglapozottan és ilyen indokoltan nem vetődött fel az a kérdés, hogy előfordulhat-e, rendkívülinek tekintendő-e, hogy egy kormány a választási ciklus előtt fejezze-e be munkáját.

Navracsics Tibor rövid nemzetközi kitekintésében szólt a környező országok előre hozott választásokkal kapcsolatos gyakorlatáról. Emlékeztetett: 2008-ban csak a velünk határos országokban kettőben előre hozott választásokat tartanak, ráadásul ez a két ország - politikatudományi szempontból - a két nagy típusát jelenítik meg az előre hozott választásoknak: Szerbiában a kormány a koszovói rendezés kapcsán - mivel ez nagyon megosztja a választópolgárokat - kér új, tartalmi felhatalmazást; Ausztriában - strukturális ok miatt - a koalíció felbomlása miatt van szükség előrehozott választásra. Szerinte számos más európai ország is van, ahol volt példa előre hozott választásokra.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint Navracsics Tibor olyan, mint a jereváni rádió: mindennek éppen az ellenkezője igaz. "Válsághangulatot nem a kormány, hanem Orbán Viktor próbál kelteni. A kiszivárgott hírek szerint a pártelnök ezt nevezte a Fidesz-kommunikáció egyik legfontosabb feladatának a Színművészeti Egyetemen, zárt körben tartott beszédében. Orbán Viktor azt hiszi ugyanis, hogyha sokat mondják, az emberek előbb-utóbb azt hiszik majd, tényleg válság van, amire az előre hozott választás a megoldás" - írta Daróczi Dávid közleményében. Hozzátette: Navracsics Tibor hibátlanul teljesíti Orbán Viktor utasítását, ettől azonban az még kommunikációs propagandafogás marad.

Mint mondta, a sajtóhírek szerint egy magáncég, nem pedig a Nemzetbiztonsági Hivatal "érdeklődött" közéleti szereplők iránt. A szóban forgó magáncégről pedig a fideszes Demeter Ervin, nem pedig a kormány állította, hogy köthető Navracsics Tibor pártjához.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.