Uzsorakamatra hitelezni nem bűncselekmény

Nem követ el bűncselekményt, aki rendszeresen hitelez másoknak uzsorakamatra. A törvény egyértelmű. Az adósok rettegnek - és hallgatnak. A rendőrség tehetetlen. Tavaly egész évben 87 nyomozást rendeltek el uzsorahitelezéssel öszszefüggésben, az idén fél év alatt már 102-t. Többnyire önbíráskodás, zsarolás miatt, ritkábban jogosulatlan pénzügyi tevékenység, csalás vagy emberrablás, személyi szabadság megsértése, esetleg könnyű testi sértés gyanújával - aszerint, hogy az uzsorások milyen eszközökkel próbálták meg fizetésre bírni adósaikat.

Akik ismerik ezt a világot, azt állítják, jóval több nyomozás is indulhatna, de a rendőrség nem foglalkozik az efféle ügyekkel. Az ORFK bűnügyi főosztálya júniusban azonban levélben szólította fel a megyei főkapitányságokat az uzsorások elleni hatékonyabb fellépésre. Állítólag azóta ritkábban beszélik le a feljelentőket. Ezért lett fél év alatt ötödével több az ilyen ügy, mint tavaly egész évben. Csakhogy ezek töredéke kerül majd bíróság elé. A nyomozások tapasztalata ugyanis az, hogy még azok sem mondják jegyzőkönyvbe vallomásukat, akik az ismerős rendőröknek még hajlandók elmesélni, kitől és milyen feltételekkel kaptak kölcsönt, s hogy milyen eszközökkel bírták őket fizetésre, ha késtek a részlettel. Többségüknek ugyanis a következő hónapban is csak az uzsorás ad kölcsönt a megélhetésre vagy épp az előző kölcsönrészlet törlesztésére.

Uzsorásügyekben a legtöbb nyomozás Borsodban indult, másfél év alatt 45. Szabolcsban 24, Nógrád és Somogy megyében 19, Szolnok megyében 18, a BRFK-n 17. A sértettek közt éppúgy vannak iskolázatlan munkanélküliek, akik csak pár ezer forintos segítséget kértek, mint "pillanatnyi pénzzavarba került BAR-listás vállalkozók", akik néhány milliós áthidaló kölcsönt kérnek.

Utóbbiak a hitelfelvételkor még bíznak benne, hogy vállalkozásuk a mégoly drága kölcsön ellenére is rövid idő alatt talpra áll, de a végén házukkal, autójukkal fizetnek.

A kölcsönt jellemzően hat- tizenkét hónapra és havi 10-20 százalékos kamatra adják. Fedezetül, ügyvéd előtt fiktív adásvételi szerződést kötnek az adós ingatlanára, vagy pedig a ténylegesen kölcsönadott pénz helyett már eleve a kamatokkal növelt összeget írják a szerződésbe. Jogvita esetén az ügyvéd és a hitelező ugyanazt vallják majd: minden úgy történt, ahogy az a papíron áll.

A legkiszolgáltatottabbak azok, akiknek kenyérre kell a pénz. Nekik tízezer forint kölcsön esetén 20 ezret kell megadniuk, de ha késnek, akkor már negyvenet, ha ismét késnek, nyolcvanat és így tovább.

A legszegényebbeket kiszipolyozó uzsorások tevékenységéről csak keveset tud a rendőrség - derül ki egy, az ORFK vezetőjének készült jelentésből. A sértettek hallgatnak. Egy mezőtúri eset kapcsán a rendőrség 33 tanút hallgatott ki, de csak egy beszélt arról, hogy mekkora kamatot kell fizetnie.

Az ORFK bűnügyi főosztálya által készített felmérés szerint az uzsorások a döntően romák által lakott telepek legszegényebbjeit célozzák meg. Áldozataik rendre abban bíznak, hogy segélyosztáskor megadják tartozásukat. Csakhogy az olyan ütemben nő, hogy nincs esélyük.

Az uzsorások semmit nem bíznak a véletlenre. A szegedi rendőrök márciusban elfogtak egy férfit egy bankautomata előtt. Kilenc cigány kártyája volt nála, valamennyien önként adták át neki, hogy segélyosztáskor leemelhesse a jussát.

A rendőrség, hacsak nem folyik vér, ha az uzsorás nem rabolja el, nem tartja fogságban az adósát, nem tehet semmit. A büntető törvénykönyv nem ismeri az uzsora fogalmát. A polgári törvénykönyv pedig úgy fogalmaz: "Ha a szerződő fél a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt köt ki, a szerződés semmis." Kell-e mondani: még egyetlen adós sem kérte az uzsorással kötött egyezség semmissé nyilvánítását.

Miután felnőtt emberek szabad akaratukból kötnek szerződést, a rendőrség tehetetlen. Csak akkor indíthat eljárást, ha bizonyítani tudná, hogy az uzsorás rendszeresen, ellenérték fejében, haszonszerzési céllal, egyedileg nem meghatározott körben ad hitelt, engedély nélkül. Ez utóbbi feltétel leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ha az uzsorás ismeri az adósait, nem követ el jogosulatlan pénzügyi tevékenységet. Végül is mi rossz van abban, ha valaki kölcsönt ad az ismerőseinek?

Az uzsorásokkal szemben egyetlen fegyver van a polgári peren kívül: a felvilágosítás. A rendőrség mindemellett célszerűnek tartaná, ha a már ismert uzsorásoknál az APEH elkezdene vizsgálódni. Az ORFK is felszólította a megyei főkapitányságokat, hogy az uzsoraügyekben tegyenek feljelentést adócsalásért a pénzügyőrségen. Végül is: Al Capone is adócsaláson bukott el.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.