Külön szám

Vajda Attila, a pekingi olimpia első magyar aranyérmese méltánytalannak érzi, hogy az ő esetében nem emelték fel utólag az első helyért járó jutalomösszeget, mint tették azt több más sportoló jussával.

- Alapvetően nem az anyagiakról szól ez az ügy: nem a pénzért nyertem aranyérmet Pekingben, és nem is irigylem mások juttatását. De méltánytalannak tartom, hogy egyesek esetében utólag fölemelték az elsőségért járó összeget, míg velem ez nem történt meg - mondta tegnapi érdeklődésünkre a Szegeden élő kenus, aki az 1000 méteres egyesben a legjobb lett az ötkarikás játékokon. Annak kapcsán fejtette ezt ki, hogy az olimpiai bajnok vízilabda-válogatott játékosainak jutalmát az előzetes premizálási rendszerben szereplő 12 millió forintról utólag 20 millióra emelték fejenként, a kajak párosban aranyérmes Kovács Katalin és Janics Natasa jutalma pedig 16 millióról 18 millióra nőtt. Arra a kérdésünkre, hogy mekkora összeget tartana reálisnak a húszmillió forint helyett, Vajda Attila azt válaszolta: nem kívánja számszerűsíteni az összeget, mert meggyőződése, hogy a sportnak nem a pénzügyekről kellene szólnia.

- De ha már előzetesen bejelentették, hogy bizonyos eredményért ennyi jár, és azt később - nem egyformán - megváltoztatják, akkor afféle hamis látszat keletkezhet, hogy akinek a pénzét nem emelték fel, az kevesebbet dolgozott, s annak az eredménye is kevesebbet ér - indokolta Vajda, miért érzi méltánytalannak, hogy az ő esetében maradt az eredeti summa.

Hozzátette: a húszmillió forintot nem tartja kis összegnek, de kiemelkedőnek sem. Magyarázatképpen hozzátette:

- Tizenöt évi munkám van a pekingi eredményben. Egyébként ha valaki - mondjuk, ötven év múlva - megnézi majd az eredményeket, nem azt látja, hogy ki mennyi pénzt kapott, hanem azt, hogy 2008-ban egyetlen magyar egyéni aranyérem született Pekingben, és azt Vajda Attila érte el.

Petrovics Kálmán, a Szeged Vízisport Egyesület elnöke leszögezte: - Egyetértek Attilával, szerintem is méltánytalan az eljárás. A sportvezető helyesli Baráth Etelének, a kajak-kenu szövetség elnökének azt a kijelentését, mely szerint megoldást kell találni arra, hogy - a többi, Pekingben kimagaslóan szereplő sportolóhoz hasonlóan - Vajda Attila is pluszjuttatást kapjon.

Kár, hogy csak utólag.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.