Szlovákok és magyarok követelik: Fico lépjen fel a nacionalista gyűlölködés ellen

Szlovákia közéletében veszélyes irányba fordult a nemzetiségek és fajok ellen irányuló gyűlölködés - állapítja meg nyilatkozatában az ország  belpolitikai folyamatait elemző civil intézményhez, a Közéleti Kérdések Intézetéhez (IVO) tartozó értelmiségiek testülete.


A mintegy harminc szlovák és néhány szlovákiai magyar értelmiségi által aláírt dokumentum rámutat: "Ján Slota magyarellenes kirohanásaiból összeállítható a bárdolatlanság, az  intolerancia és az agresszivitás katalógusa". Az aláírók szerint  ennél is riasztóbb tény, hogy "ezeknek az idegengyűlölő, a valódi hazafiságtól távol eső megnyilvánulásoknak nincs semmilyen komolyabb elvi-eszmei nyomatékkal bíró kritikai visszhangja" Slota kormánykoalíciós partnerei részéről. Ellenkezőleg: Slota  sületlenségeit "a politikusok egy része megpróbálja bagatellizálni, illetve mentegetni", vagy éppen arra igyekeznek rámutatni, hogy nincs azokban semmi új, Slota már csak ilyen.

"Éppen ez a felelőtlenség jelent új helyzetet a szlovák társadalomban, mert a politikai kultúrát és az egész ország lelkiállapotát rendkívül veszélyes mélységbe taszítja. A nacionalista közbeszéd olyan politikai fegyverré vált, amely a negatív előítéleteken alapuló legprimitívebb ösztönöket veszi célba. Mivel hatékonynak bizonyul, további politikusokat ösztönöz arra,  hogy ugyanezt a retorikát magukévá téve a politikai ellenfeleikkel folytatott csatározásaik során maguk is egyre nyíltabban adjanak hangot saját etnikai és faji előítéleteiknek" - áll a szlovák  parlamentben elhangzott zsidóellenes megnyilvánulásokra, Stefan  Harabin igazságügyi miniszter és Vladimír Meciar néppárti (HZDS)  elnök antiszemita célozgatásainak veszélyére is nyomatékosan figyelmeztető dokumentumban.

Az aláírók leszögezik: Slota, Harabin és Meciar korántsem afféle jelentéktelen szélsőségesek, nem holmi perem-radikális csoportocskák  őrmesterei, hanem közszereplők, kormányzati tényezők, kormánypártok vezetői, akik ilyen magatartásmintákat szolgáltatnak és sugallnak a  széles nyilvánosságnak, terjesztve "a nacionalizmus fertőző vírusát"  a fiatal nemzedékek soraiban és a társadalom egyéb rétegeiben.  Megdöbbentőnek nevezik, hogy a koalíciós kormány tagjai, így a miniszterelnök sem határolódott el eddig megfelelően az elhangzott  nyilatkozatoktól. "Elvárjuk, hogy Robert Fico kormányfő ítélje el a nevezettek jelzett megnyilvánulásait, és adjon ki világos és  félreérthetetlen nyilatkozatot ezzel kapcsolatban." Tegye meg ugyanezt Pavol Paska házelnök, Ivan Gasparovic államfő, nemkülönben  pedig a parlamenti ellenzék is - teszik hozzá.

Az aláírók az ország közvéleményét is megszólítják: ne  hallgassanak! Nyíltan adjanak hangot az ilyen közbeszédet, az ilyen  közszereplést, az efféle politikai magatartásformákat elítélő  véleményüknek. Napról-napra nyugtalanítóbb - írják -, hogy  Szlovákiában egyre veszélyesebb magyarellenes és antiszemita hangok  mérgezik a társadalom légkörét. A politikusok megengedhetetlen  kétszínűséggel képesek egyszerre elítélni a múltban elkövetetett  rasszista indíttatású bűntetteket, s ugyanakkor együttműködni  azokkal, akik ma az antiszemitizmust fegyverként alkalmazzák  politikai ellenfeleikkel szemben. Ez ugyanúgy megengedhetetlen, mint  az együttműködés polgári értékeiről szónokolni, ugyanakkor pedig  szótlanul eltűrni a magyarellenes kirohanásokat - áll a dokumentumban.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.