"Tökkelütött bérencek", akik hiányolják a demokráciát Venezuelában?

Hugo Chávez kormánya meggyengítette a  demokratikus intézményeket és az emberi jogok védelmének garanciáit  Venezuelában, hogy kordában tartsa a politikai ellenzéket -  vélekedik a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet.


Caracasban helyi idő szerint csütörtökön közzétett, 267 oldalas jelentésében a szervezet negatív mérleget vont Chávez  hatalomban eltöltött tíz évéről, annak az igazságszolgáltatásra, a  médiára és az érdekképviseletekre gyakorolt hatását elemezve. Chávez  baloldali kormánya politikailag intoleráns, diszkriminatív, és  semmibe veszi a hatalmi ágak megosztásának elvét - állítja a HRW.

"A Chávez-kormány tíz éve: politikai intolerancia és elszalasztott lehetőségek az előrelépésre az emberi jogok terén" címet viselő jelentés szerint a venezuelai kormánynak "nincs hiteles igazságügyi kontrollja". A kormány különösen a független  igazságszolgáltatás fogalmának jelentőségét értékelte le, holott az elengedhetetlen az alapvető emberi jogok védelméhez egy demokratikus társadalomban - olvasható a jelentésben.

A New York-i székhelyű szervezet úgy látja, Chávez elnök és hívei 2002 óta "politikailag kisajátították" a legfelsőbb bíróságot, amely azóta nem tesz eleget feladatának, hogy féken tartsa az állam önkényes eljárásait, és garantálja az alapvető jogok érvényre jutását. Az ellenzéki média hangoztathatja ugyan bírálatait, de  "Chávez és kormánya megerősítette az államnak azt a képességét, hogy korlátok közé szorítsa a véleményszabadság gyakorlását, erős ösztönzőket hozva létre az öncenzúrára".

Miután Chávez 1998-ban azzal az ígérettel nyerte meg a  választást, hogy "megreformálja és megújítja a lejáratódott  venezuelai politikai rendszert", az új alkotmány 1999-es jóváhagyása  "kivételes lehetőséget" teremtett, amelyet elvesztegettek - jegyezte  meg a HRW.
A helyzet mindenekelőtt a 2002. áprilisi elvetélt puccskísérlet  után romlott, amikor egy polgári-katonai erőkből álló szövetség  megpróbálta megdönteni az 1999 februárja óta kormányzó Chávez  uralmát. "A politikai ellenzék kordában tartására és a hatalom  megszilárdítására tett erőfeszítései során Chávez elnök kormánya  meggyengítette a demokratikus intézményeket és az emberi jogok  tiszteletben tartásának garanciáit" - mondta José Miguel Vivanco, a  HRW pánamerikai igazgatója a jelentés főbb megállapításait  ismertetve.

Állítása szerint a kormány "eltűri, bátorítja, sőt maga is  alkalmazza az ellenzék hátrányos megkülönböztetését, amit Chávez  időnként nyíltan helyesel". Példaként említette, hogy feketelisták  készülnek az ellenzékiekről, akik nem dolgozhatnak  kormányhivatalokban vagy az állami olajtársaságnál.

A jelentés óriási felháborodást keltett Venezuelában. Saúl  Ortega, a parlament alelnöke "tökkelütöttnek" nevezte a chilei  Vivancót, mások az Egyesült Államok bérencének titulálták az  igazgatót, akit még aznap éjszaka kiutasítottak Venezuelából.

"Venezuelában erős a demokrácia, amelynek intézményei  megszilárdultak, mert a lakosság érdekeit tartják szem előtt" -  hangsúlyozta Ortega. Vivanco kiutasítását Nicolás Maduro  külügyminiszter jelentette be a közszolgálati televízióban.  Indoklása szerint Vivanco súlyos jogsértéseket követett el, ezért  kell távoznia a latin-amerikai országból. A HRW pánamerikai  igazgatójával együtt el kellett hagynia Venezuelát a szervezet  igazgatóhelyettesének, az amerikai állampolgárságú Daniel Wilkinsonnak is.

(MTI/AFP/dpa/AP/Reuters/EFE)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.