Fideszes roma képviselő kockázatosnak tartja az OCÖ tüntetését


AZ MTI LAPSZEMLÉJE

Népszava: színházakat is támogathatnak majd a szponzorok

Az új előadó-művészeti törvény tervezete szerint a színházak is  támogathatók lesznek: jegybevételük nyolcvan százalékáig a patrónus  cégek levonhatják az adóalapjukból a felkínált összeget - írta a  pénteki Népszava.
A lap a törvény tervezetéről, amelyet Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Dráma Napján, vasárnap az Új  Színházban ad át a szakma képviselőinek, megállapítja: "úgy látszik,  a széthúzó érdekek közös nevezőre hozhatók", ugyanakkor felhívja a  figyelmet arra, hogy a vállalkozói szféra bevonása a színházi  előadások szponzorációjába sokakban még nyitott kérdéseket hagy.
Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója a lapban  például úgy vélekedik, hogy a törvény tervezetében szereplő  megoldással "a nagy, a populáris színházak járnak jól, a kisebb  befogadóképességű és olcsóbb jegyárakkal működő művészszínházak  pedig rosszabbul".
Vajda Márta, a Magyar Színházi Szövetség ügyvezető titkára  viszont a lapnak kifejti: szerinte ezzel a művészszínházak is jól  járhatnak, mert ha a szponzoráció miatt kevesebb állami támogatásra  lesz szükségük a bulvárszínházaknak, akkor a megmaradó összeget szétoszthatják a művészszínházak között. (MTI)

Világgazdaság: céges perek elektronikus úton

 El kell felejteniük az írásbeliséget, a hagyományos postázást 2011  júliusától a pereskedő vállalkozásoknak: a cégnyilvántartásban  szereplő gazdasági társaságoknak addigra ugyanis rendelkezniük kell  az elektronikus kommunikáció alapját jelentő kézbesítési tárhellyel  - írta az elektronikus tértivevényről szóló törvény tervezetét  ismertetve a pénteki Világgazdaság.
A napokban elkészült dokumentum szerint a feladótól és a címzettől független kézbesítési szolgáltatás a ma is létező központi  kormányzati portál rendszerére épül. Mivel a bírósági, hatósági  iratok szabályos kézbesítésének átvétele vagy át nem vétele fontos,  sokszor az ügy egészét befolyásoló joghatással jár, így az  e-tértivevény a gyors és biztonságos elektronikus ügyintézés  nélkülözhetetlen feltétele - olvasható a cikkben.
A tervezet szerint a postás szerepét betöltő kézbesítési  szolgáltató elektronikus tárhellyel biztosítja a hozzáférést a  feladó és a címzett számára, garantálja az üzenetek titkosságát, az  iratok sértetlenségét, valamint azt, hogy a küldeményt csak a  címzett ismerheti meg. A kézbesítés elsősorban a bíróság, más hatóság és a felek között zajlik majd - írta a Világgazdaság. (MTI)

Új Dunántúli Napló: bezárt a hátrányos helyzetű gyerekek kollégiuma Mánfán

Csődbe jutott és  bezárt a hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekek lakhatását  biztosító Collegium Martineum Mánfán - írta pénteken az Új Dunántúli  Napló.
Az intézményben olyan dél-dunántúli, szegény falvakból származó, pécsi és komlói középiskolákban tanuló diákok laktak,  akiknek családjuk halmozottan hátrányos helyzete miatt e támogatás  nélkül esélyük sem lett volna a továbbtanulásra.
Az intézmény munkatársai rendszeresen járták a községeket, hogy  felkarolják a tehetséges, rászoruló fiatalokat, akiknek a  továbbtanulással járó költségeiket az Arany János kollégiumi program  keretében átvállalták a szülőktől.
A két épületből álló, hatvan gyerek befogadására alkalmas  Collegium Martineum egyre növekvő költségekkel járó fenntartásához  kevés volt a két és félszeres állami normatíva. Tavaly már csak  harmincegy fiatalnak tudtak helyet biztosítani - olvasható a baranyai napilapban. (MTI)

Zalai Hírlap: gáz és áram nélkül a zalaegerszegi jégcsarnok

Több millió forintos közüzemi tartozás miatt kikapcsolták a gáz- és  áramszolgáltatást a zalaegerszegi jégcsarnokban, a szerdai hokis  edzést már a kintről beszűrődő fényben tartották - írta pénteki  számában a Zalai Hírlap.
A jégcsarnok legnagyobb bevételét eddig az a 27 millió forint jelentette, amit a város évente fizetett a diákok jéghasználatáért.  A közgyűlés azonban ez év júniusában azonnali hatállyal felbontotta  a szerződét, ugyanis a kft. ellen májusban bírósági végrehajtás  indult. A megállapodást 2007 januárjában az önkormányzat azzal a  feltétellel kötötte meg, hogy a cég megszünteti az ellene folyó  végrehajtási eljárást. Ez akkor meg is történt, de októberben, majd  ez év májusában is újabb eljárás indult a kft. ellen - olvasható a  cikkben.
Az energiaszolgáltatóknak egy-két havi számlával, néhány millió  forinttal tartoznak, amit rövid időn belül rendezni lehet. Az  edzések is folytatódnak, az iskolásoknak továbbra is biztosítják a  jégidőt, amiről az önkormányzattal folyamatosan egyeztetnek -  nyilatkozta a lapnak Profusz Róbert, a cég vezetője.
Gyimesi Endre polgármester elmondta, hogy a város levélben kért  rövid határidejű haladékot az energiaszolgáltatótól, de a jégidőre  vonatkozó szerződésről csak a végrehajtási eljárás lezárása után  tárgyalnak a céggel.
A szakemberek szerint még napokig nem okozhat gondokat az  olvadás, így a hétvégi rendezvények nem maradnak el - írta a Zalai Hírlap. (MTI)

Magyar Nemzet: a miniszterelnökkel szembeni keserűség az OCÖ tüntetőin csapódhat le

Félő, hogy a miniszterelnökkel szembeni keserűség az Országos Cigány  Önkormányzat (OCÖ) tüntetésének résztvevőin csapódhat le - mondta a  Magyar Nemzet pénteki számában Varga József fideszes roma képviselő.
"Ha bármi tragédia történne, a fő felelősség Gyurcsány Ferencet terhelné, hiszen főként az ő látszat romapolitikája  vezetett oda, hogy ma romák és nem romák nem tudnak békében élni  egymással" - jelentette ki a politikus.
A Magyar Demokratikus Charta demonstrációjával időben egybeeső,  s a Kolompár Orbán OCÖ-elnök által "minden idők legnagyobb  cigánytüntetésének" ígért szombati OCÖ-demonstráció kapcsán  megjegyezte: a rendszerváltozás óta a legnagyobb cigány  kezdeményezésű tüntetés is mindössze háromszáz fős volt, s azt is a  balliberális kormány ígéreteivel szembeni csalódás gerjesztette.
Ennek oka szerinte az, hogy a többségében vidéki, falusi  népességből álló roma népcsoport idegenül mozog a pesti flaszteren,  s a gettótelepek népe tájékozatlan a politikában.
A szombati OCÖ-tüntetés létszámát azonban az is befolyásolhatja,  hogy "ki finanszírozza a felutaztatást, illetve hogy ki mennyit ígér a 'napszámért' " - tette hozzá Varga József. (MTI)

Magyar Nemzet: milliárdok a Kossuth téri mélygarázsra

A Kossuth téri mélygarázs építője hatmilliárd forintot használhat fel  közbeszerzés nélkül, miután nemzetbiztonsági okokra hivatkozva  felmentést adott a T. Ház szakbizottsága a tendereztetés alól - írta  a pénteki Magyar Nemzet.
A lap szerint ez azért is érthetetlen, mert az előzetes tervek alapján a beruházás összköltsége 3, 5 milliárd forint,  amelyből 1-2 milliárdot nem is a garázsépítésre, hanem a felszíni  közparkra fordítanának az építők.
Az ügy különlegessége, hogy a nemzetbiztonsági bizottság zárt  ülésén, ahol napirendre került a mélygarázs ügye, megjelent az  építkezés lebonyolítására pályázó Parking Szervező, Fejlesztő és  Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója is "az oldalán Hagyó Miklós  főpolgármester-helyettes kabinetfőnökével" - olvasható a cikkben.
Simicskó István, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának  KDNP-s elnöke a lapnak nyilatkozva rámutatott: szerinte több ponton  is szokatlan ez a beruházás. Mint fogalmazott: "több mint árulkodó,  hogy míg az építkezés tervezett összköltségénél milliárdokkal  nagyobb összegű közpénz felhasználására felmentést kérnek a  közbeszerzés alól, már megjelenik a bizottság előtt az egyik lehetséges beruházó képviselője". (MTI)

OTS - lapszemle - Magyar Nemzet
Kolompárék a gyanú árnyékában

A VPOP nyomozó hivatala két OCÖ-tisztségviselőt hallgatott ki A számvitel rendjének megsértése miatt gyanúsítottként hallgatta ki  a VPOP egyik nyomozó hivatala az Országos Cigány Önkormányzat két  tisztségviselőjét – értesült lapunk. A kisebbségi szervezet egyre  több tagja keveredik súlyos bűncselekmény gyanújába vezetőjükkel, a  szintén bűntettel gyanúsított Kolompár Orbánnal az élen. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) két tisztségviselőjét  hallgatta ki gyanúsítottként a Vám- és Pénzügyőrség  Közép-magyarországi Regionális Nyomozó Hivatala számvitel rendjének  megsértése bűncselekmény miatt a közelmúltban – értesült lapunk.  Információnkat a nyomozó hivatalnál megerősítették, de a nyomozás  érdekeire való hivatkozással nem árulták el, mit követtek el a  cigány szervezet alkalmazottai, sőt azt sem, hogy egyáltalán  egyszerű adminisztrátorokról vagy vezetőkről van-e szó.  Információink szerint a nyomozás határideje október közepén jár le. Úgy tudjuk, a vizsgálat még 2005-ben kezdődött el, miután az OCÖ  pénzügyi ellenőrző bizottságának egy tagja feljelentést tett  gazdasági bűncselekmények gyanújával. A feljelentés arra utalt, hogy  az OCÖ gazdálkodásában súlyos visszaélések történtek 2003 és 2005  között. (A szervezet vezetője ekkor már Kolompár Orbán volt.) A  bűnügyben először a BRFK vizsgálódott hűtlen kezelés gyanújával, de  azt megszüntették. Azonban a nyomozás során sikkasztásra és  számviteli fegyelem megsértésére utaló adatokra bukkantak, és ennek  felgöngyölítésével 2006-ban a vám- és pénzügyőrség nyomozó szervét  bízták meg. Egészen a közelmúltig ismeretlen tettes ellen folyt a  vizsgálat. Megkeresésünkre Bogdán János, az OCÖ szóvivője azt mondta: a  büntetőeljárás lezárultáig nem nyilatkoznak az ügyben. Amint azt megírtuk, egy másik bűncselekmény miatt magát az OCÖ  vezetőjét, Kolompár Orbánt is meggyanúsították jogosulatlan  gazdasági előny megszerzésével, ugyanis az általa vezetett,  kiskunmajsai illetőségű Roma Kisebbségi Érdek-képviseleti Szervezet  nem tud elszámolni több mint 13 millió forintnyi állami  támogatással, amelyet munkahelyteremtésre vett fel. A gyanúsítottak  között van Kolompár felesége és egy közeli rokona is.  Sajtóértesülések szerint már nem csupán 13, hanem százmillió  forintnyi eltűnt pályázati pénzt keresnek a nyomozók, azonban Szabó  Ferenc Bács-Kiskun megyei helyettes főügyész sem megerősíteni, sem  cáfolni nem kívánta ezt a hírt. Ismert, az OCÖ elnökhelyettesét, Dancs Mihályt első fokon három és  fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság folytatólagosan,  üzletszerűen elkövetett csalás miatt az olaszliszkai szocpollakások  építésével összefüggésben. Egy másik roma képviselőt, a  Mosonmagyaróvári Cigány Kisebbségi Önkormányzatot vezető Horváth  Elemért pedig a napokban helyezték előzetes letartóztatásba személyi  szabadság megsértése, kerítés, üzletszerűen elkövetett csalás,  okirat-hamisítás és csoportosan elkövetett garázdaság bűncselekmény  gyanújával. Tegnapi sajtótájékoztatóján Kolompár Orbán úgy nyilatkozott: légből  kapott vádakkal és gyanúsítgatásokkal, kitalált bűncselekményekkel  próbálják politikailag és szakmailag ellehetetleníteni őt riválisai,  hogy megfélemlítsék és eltántorítsák a holnapi "békemenet"  megtartásától és a szélsőségek elleni harcától. Az úgymond a  cigányságot ért támadások miatt megszervezett holnapi  megmozdulásukról Kolompár azt közölte: önálló tüntetést tartanak a  Képviselői Irodaház mögötti Olimpiai parkban, amely nem lesz része a  Gyurcsány által kitervelt Magyar Demokratikus Charta rendezvényének,  azonban magánemberként bárki átmehet arra, és csatlakozhat a  kiáltványhoz. Amennyiben a romák így döntenek, a rendőrség  segítségét kérik majd, hogy biztosítsák a vonulás útvonalát – tette  hozzá.
 ---------------------------------------------------------------------
(OTS-Cégvonal)



Magyar Hírlap: a NOE ragaszkodna a házastársi hűség fogalmához

Tiltakozik a polgári törvénykönyv tervezett módosítása ellen a  Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) - írta a pénteki Magyar  Hírlap.
"A házasság és a család védelme elsőrendű a társadalom szempontjából" - hangsúlyozta a Nagycsaládosok Országos  Egyesületének elnöke, Szabó Endre annak kapcsán, hogy az érdekvédő  szervezet tiltakozik a polgári törvénykönyvnek a házasság  intézményét érintő tervezett módosítása ellen. Szerinte ennek  következtében összemosódna a házastársi és a bejegyzett élettársi  viszony, mivel a változtatás életbe lépése után a kettőt  gyakorlatilag egy szinten kezelné az állam.
Az alkotmány védi a házasság, ezen keresztül pedig a család  intézményét, ezért az alaptörvénybe is ütközik a tervezett módosítás  - mondta Avvakumovits György, a NOE jogi szakértője.
"Aggályos szemléletváltást jelez, hogy a tervezetből kivették a  házastársi hűség fogalmát, márpedig a hűtlenség ténye válás esetén  korábban jogi következményekkel is járt. Erkölcsileg az is  kifogásolható, hogy ha a házastársaknak nincsen gyermekük, akár  közjegyző előtt is felbonthatják frigyüket a tervezet szerint" -  tette hozzá a szakértő.
A lap emlékeztet arra, hogy az MDF és a KDNP mellett a  nagycsaládosok is az Alkotmánybírósághoz fordultak korábban, hogy a  testület semmisítse meg a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló, jövőre életbe lépő törvényt. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.