Panaszok betegtől és orvostól

Mind gyakrabban panaszkodnak a betegek az egészségügyi ellátással kapcsolatban - ez derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet adataiból. Az utóbbi hat hónapban a hivatal 144 esetben bírságolt, és a szolgáltatók 61 millió forintot fizettek "az ellátási hibáikért".

Másfélszer többen tettek panaszt az egészségügyi szolgáltatók ellen, mint egy évvel ezelőtt az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) munkatársainál. A betegek mellett az ellátók is ügyfelekké váltak, hiszen tőlük is mind több jelzés érkezik a hivatalhoz. Sok esetben az a gond, hogy orvos és a beteg nem érti meg egymást.

Gyakori probléma, hogy a gyorsan változó, az ellátás körülményeit befolyásoló jogszabályokról nincs kellő információjuk se a betegeknek, se az ellátóknak. A többség a napilapokból, egyéb sajtóhírekből nyert információra támaszkodott, ez pedig kevés volt a zökkenőmentes gyógyuláshoz.

Például a gyógyszerrendelési vagy a térítéses ellátással kapcsolatos szabályok gyakran nem egyértelműek. A szankcióktól való félelem túlzott óvatosságra késztette az orvost, és a rendszeresen szedett gyógyszer felírását tagadta meg betegétől. Vagy a rosszul kitöltött vény miatt nem jutott időben terápiájához a beteg. Előfordult olyan is, hogy az ügyeletes háziorvos ellátás helyett egy másik ügyeletre irányította a beteget.

A túl hosszú várakozást, a betegelőjegyzést panaszolták a leggyakrabban a betegek a szakrendelésekkel kapcsolatban.

A felügyelet adatai szerint a kórházak, noha ezt jogszabály tiltja, továbbra is bevitetik a betegekkel a gyógyszereket. Nehézkes a kórházi zárójelentések, a boncolási jegyzőkönyvek kiadása is.

A felügyelet szóvivője, Pálinkás Ágnes elmondta: a büntetések mellett a hivatal megpróbál közvetíteni, oldani a feszültségeket. Például a háziorvosi ellátással kapcsolatos problémák rendezésére az érintett szolgáltatók részvételével kerekasztal-beszélgetést hívtak össze.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.