Livni új koalíciót kovácsol

A hétmilliós Izraelben mindössze negyvenezer ember, a szavazásra jogosult kadimás párttagok 53 százaléka döntött az új miniszterelnökről, és közülük is csak 431-gyel többen voksoltak Cipi Livnire. A szerda éjjeli szavazatszámláló drámában minden egyes szavazat számított a keményvonalas "héja" Saul Mofaz ellen. A közvélemény-kutatók először még két számjegyű győzelmet ígértek, de Livni előnye a tényleges adatok nyomán csütörtök reggelig folyamatosan apadt, és végül alig több, mint egyszázalékos különbséggel nyert.

A szoros eredmény után Mofaz a közlekedési minisztériumnál minden bizonnyal fontosabb tárcára számíthat az új kormányban, amelyet nem lesz könnyű tető alá hozni. Benjamin Netanjahu a Likuddal választásokat akar, és bejelentette, hogy olyan lenne csatlakozni az új kadimás kormányhoz, mint belépni a csődbe ment Lehman Brothers igazgatóságába. A kormányzásban jelenleg részt vevő Sasz párt reggelre súlyos pénzügyi követelésekkel állt elő szavazóbázisa, a nagycsaládosok javára.

A Kadima új elnöke kampányában tisztább politikát hirdetett, célja a párt és a közélet Olmert-telenítése, a zsarolások, a megvesztegetések és a mutyizások felszámolása. Ha Livninek nem sikerül negyvenkét nap alatt a 120 tagú knesszetben legalább 61 képviselő új koalícióba ötvözése, akkor tavasszal előre hozott választások lesznek - ahol Netanjahuval mérheti össze erejét.

Desmond Tutu püspök a palesztin támadásokra figyelmeztet

A Nobel-békedíjas Desmond Tutu püspök felszólította tegnap az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, hogy ugyanúgy törődjék a palesztin támadásoknak kitett izraeliek védelmével, mint az izraeli megszállástól szenvedő palesztinokéval. A tanácsban többségben vannak a muzulmán országok, amelyek gyakran és hevesen bírálják Izraelt. Tutu jelentést állított össze a testület számára az izraeli-palesztin erőszakról, és ebben hívta fel a figyelmet az aránytalanságra. Emlékeztetett arra, hogy csak az idén öt nagyobb palesztin támadás volt Jeruzsálemben, és a Gázai övezetből négy napja is rakétát lőttek ki Szderót izraeli városra. Nehéz megmagyarázni az izraeli polgároknak, hogy a nemzetközi közösség miért nem hiszi, hogy az ilyen támadások ellencsapást váltanak ki Izraelből - mondta. Tutu bírálta ugyanakkor Izraelt is, mert nem volt hajlandó közreműködni vele egy 2006-os incidens kivizsgálásában, amikor egy izraeli tüzérségi támadás fél óra alatt 19 civilt ölt meg Bét-Hanun palesztin településen.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.