Eger pert indítana a HospInvesttel kötött szerződés felbontásáért

Az egri önkormányzat, amennyiben erre lehetősége nyílik, polgári peres úton támadja meg a hevesi megyegyűlés és a HospInvest Zrt. között létrejött, az egri kórház vagyonkezeléséről szóló szerződést - közölte a "kórházvédő" dolgozók jogi képviselője sajtótájékoztatón.

 

A város korábban pályázatot nem, csupán ajánlatot nyújtott be az intézmény működtetésére, vagyis a perképesség megállapításához szükséges a leírt ítélet tanulmányozása - mondta Pajtók Gábor, aki a városi önkormányzat felhatalmazása alapján beszélt minderről.

A bíróság hétfőn jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei önkormányzat azon határozatát, amely a HospInvest Zrt.-t nyilvánította az egri kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesévé.

Az MTI által korábban megkérdezett jogászok tájékoztatása szerint azonban az ítélet nem érinti közvetlenül a megye és a cég között létrejött kontraktust, annak felbontása polgári peres úton kezdeményezhető.

Ugyanakkor a szerződés felbontását a szerződő felek, vagy olyan fél kezdeményezheti, akit közvetlenül hátrányosan érintett az utóbb jogellenesnek ítélt önkormányzati döntés, például a tenderen vesztes pályázó.

Pajtók Gábor azt is elmondta: amennyiben Egernek lehetősége nyílik megtámadni a szerződést, a perhez csatlakozni kívánnak a kórházban működő érdekképviseleti szerveztek is.

Hegyaljai Judit az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének intézményi vezetője ugyanakkor bejelentette: amennyiben a megyegyűlés nem bontja fel a HospInvesttel kötött szerződést, az egész intézményre kiterjedő, általános és határozatlan idejű sztrájkba kezdenek a kórház dolgozói.

Az eddigi egyeztetések során a megye elzárkózott követelésük teljesítésétől. Amennyiben a jövő keddi utolsó egyeztetésen sem enged a megye, úgy kitűzik a sztrájk kezdetének időpontját - közölte az érdekképviseleti vezető.

Mánya Kristóf a "kórházvédők" szóvivője, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára arról tájékoztatott: a MOK elvárja, hogy egyetlen orvos se pályázzon a jelenlegi bizonytalan jogi helyzetben egri kórházi állásra.

Szerinte a HospInvestnek "fizikailag távoznia" kell a kórházból - mondta.

A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott, illetve ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen, illetve többen éhségsztrájkba is kezdtek.

A HospInvest Zrt., saját közlése szerint augusztus közepén adta be a működési engedély iránti kérelmét a népegészségügyi szolgálathoz, ám a hatóság hiánypótlást rendelt el.

Időközben az országos tiszti főorvos az észak-magyarországi regionális tiszti főorvos kérésére, az ÁNTSZ Közép-dunántúli Regionális Intézetéhez helyezte át az engedélyezési eljárás lefolytatását.

Ezzel kapcsolatban Misz Mihály a "kórházvédő bizottság" tagja a sajtótájékoztatón elmondta: úgy értesült, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felszólította a veszprémi székhelyű intézetet az engedély kiadására.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.